Tanjug

"Štraheov pad dobar znak za Balkan"

Autor:

Ostavka Hajnc-Kristijana Štrahea ostavlja njegove političke prijatelje i saveznike na Zapadnom Balkanu bez alternative među evropskim populistima i desničarima, ocenio je stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

12
A- A A+
balkan region srbija bosna bugarska makedonija albanija balkanci Foto: MONDO, Mario MilojevićŠtrahe je u subotu bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije pošto su nemački mediji objavili video snimke na kojima se vidi kako jednoj navodnoj nećaki ruskog miliajrdera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Šta je Štrahe na tajnom snimku rekao o Srbiji

Biber je za Radio slobodna Evropa (RSE) rekao i da skandal koji je doveo do krize vlade u Austriji može biti prilično dobar znak za Balkan."To je možda ohrabrujuće takođe za region, iako su davali neke prosrpske izjave, oni na kraju krajeva ;ne žele proširenje, i to su samo floskule jer nemaju neko duboko uverenje u ideju proširenja, evropske integracije i reforme. U tom smislu je to (odlazak Štrahea) dobra vest za Balkan", rekao je.

Biber je ocenio da je Štraheov uticaj bio jako ograničen zato što ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel iako je bila kandidat njegove krajenj desne Slobodarske partije (FPO) nije članica stranke i "morala je da vodi neku politiku prema Balkanu koja je više klasična austrijska politika – znači proširenje, nikakva podrška za raspad BiH i protiv Kosova".

"Ali ipak ti dvostruki signali koje smo dobijali iz Austrije poslednjih skoro dve godine su bili jako štetni za region zato što je Austrija uvek bila jedan od glavnih podržavalaca proširenja i Štrahe i njegova politika su malo sprečili da se taj stav nastavi" rekao je.

On je dodao da je Štrahe "slao signale koji su bili ohrabrujući za (Milorada) Dodika i za druge političare kao što je on u regionu" ali da s njegovim odlaskom ne vidi "baš punu perspektivu i nadu za one kao što je Dodik što se tiče političkih saveznika u Evropi".

Biber smatra da se s odlaskom Štrahea takođe "smanjuje uticaj ekstremnih nacionalističkih snaga u jugoistočnoj Evropi na austrijsku vladu, pogotovo na ono krilo koje ima bliske odnose sa Miloradom Dodikom i drugim nacionalističkim političarima regiona".

"To je takođe i udar na celu ekstremnu desnicu u Evropi zato što je ipak to poruka koja će se videti u Nemačkoj, u Italiji da ta desnica nije čista, nije nekorumpirana kako su se predstavljali.

Biber je rekao i da je ono što se do sada saznalo iz skandala dovoljno da se zna da je Štrahe bio spreman za nemoralne poslove, da se bavi korupcijom i da želi da kontroliše medije kao Orban.

"Ali još ne znamo da koje mere je Rusija kao država uticala na politiku Slobodarske stranke, do koje mere je ta stranka dobila ilegalna sredstva iz privatnih donacija kroz neke nejasne strukture. ;Sve to ćemo tek videti ako pravosuđe radi svoj posao u Austriji", rekao je Biber za RSE.

Želi da dokaže "nevinost"

Hajnc Kristijan Štrahe najavio je da želi da dokaže svoju nevinost u vezi s takozvanom aferom Ibica.

"Pronaćićemo sve koji stoje iza kriminalnih video snimaka i prljave kampanje iz inostranstva protiv moje ličnosti i dokazaću svoju nevinost. Za to ću se boriti", poručio je Štrahe preko Facebooka.

Ova afera nije imala samo negativan uticaj na njegov politički život, već je uticala i na brak.
Bečki dnevnik "Kronen cajtung" tvrdi da se njegova supruga Filipa sa zajedničkim detetom preselila kod svojih roditelja.

Ona je, u izjavi medijima, rekla da je šokirana i da želi najpre da sve analizira, kao i da se posveti svom sinu.

Štrahe se, na konferenciji za štampu, na kojoj je saopštio podnošenje ostavke, posebno obratio supruzi tražeći da mu oprosti što se kao tinejdžer ponašao prema Ruskinji i što je pokušavao da je impresionira.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti