Pripremanje ove poslastice oduzeće vam malo više vremena, ali će se trud isplatiti. 

Sastojci:

500 grama brašna

215 grama putera

100 grama šećera

¼ litra mleka

Tri kašike kvasca (oko 25 grama)

Dva jaja

Malo soli

50 grama suvog grožđa

50 grama badema

Kašika šećera u prahu

Priprema:

U posudi srednje veličine zagrejte mleko da bude mlako, zatim sklonite sa vatre, dodajte kvasac i mešajte dok se ne rastopi. Zatim dodajte pola šolje brašna i ostavite sa strane da naraste.

U međuvremenu, u manju posudu stavite suvo grožđe i prelijte sa pola šolje tople vode, pa ostavite sa strane da grožđe omekša.

Kalup za kuglof podmažite sa malo putera, a zatim stavite malo brašna i lagano protresite kalup da se brašno rasporedi ravnomerno. Zatim okrenite kalup naopako i istresite višak brašna.

Ostatak putera rastopite, zatim sklonite sa vatre, pa dodajte šećer, so i ostatak mleka, promešajte.

U veliku posudu sipajte preostali deo brašna, u sredini napravite udubljenje, pa tu nalijte mešavinu sa puterom. Dodajte jaja i dobro izmešajte. Električnim mikserom mutite smesu oko pet minuta, zatim dodajte narasli kvasac, promešajte, pa prekrijte smesu i ostavite na toplom da narasta oko sat vremena.

Kada je testo naraslo, ocedite suvo grožđe i dodajte ga, pa promešajte smesu.

Bademe poređajte na dno kalupa, a zatim odozgo nalijte smesu i ostavite da narasta još oko 45 minuta.

Pecite u rerni zagrejanoj na oko 190 stepeni 30-40 minuta ili dok kolač ne postane braonkast. Kada se kolač malo ohladi, odozgo pospite šećer u prahu i poslužite.

Kako vi spremate kuglof? Pišite nam u komentarima!

Kako vi spremate kuglof? Pišite nam u komentarima!