mondo.rs

Mrak: Svetske zvezde u srpskom filmu

Autor:

U Vranju počelo snimanje psihološkog trilera "Mrak" inpirisanog porodičnom dramom srpske porodice na Kosovu

Mrak: Svetske zvezde u srpskom filmu Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

U Vranju su danas snimljeni prvi kadrovi  psihološkog trilera "Mrak" Dušana Milića a u koprodukciji pet zemalja: Srbije, Danske, Bugarske, Grčke i Italije, inspirisanog istinitom porodičnom dramom srpske familije na Kosovu.

Osim Dankinje srpskog porekla Danice Ćurčić, ovih dana na jug Srbije polako pristižu I ostale inostrane glumačke zvezde  poput italijanskog umetnika Flavija Parentija, ovdašnjoj publici poznatog po ulozi u filmu Vudija Alena "Rimu s ljubavlju", a producentkinja Snežana Van Hauvelingen za početak juna najavljuje dolazak još jednog poznatog američkog glumca čije ime zasad ne otkriva.

Radnja psiho-horora "Mrak" se dešava u vreme "martovskog pogroma" na Kosovu I Metohiji nakon Uskrsa 2004. godine. Obrađuje temu života u konstantnom strahu srpske devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući (koju je za potrebe snimanja filma izgradio čuveni scenograf Milenko Jeremić).

Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve…

U filmu se, osim glavnih uloga - Slavka Štimca (deda Milutin), Danice Ćurčić (ćerka Vukica) i malene debitantkinje Mione Ilov (devojčice Milice), pojavljuju i Nikola Rakočević (sveštenik Dositej), makedonski glumac Kole Angelovski (monah Živan), Slaviša Čurović (Blagoje) i bosanska glumica Slađana Bukejlović (učiteljica Dobrinka).

Predstojećeg vikenda u Vranju će se glumačkoj ekipi pridružiti i Flavio Parenti, bogate umetničke biografije koji će u srpskom ostvarenju "Mrak" glumiti italijanskog vojnika KFOR-a Mauricija.

Ko je Flavio Parenti?

Flavio je francuski glumac i reditelj. Rođen je u Parizu, a odrastao je na relaciji između Francuske i Italije. Govori francuski, italijanski i engleski. Nakon srednje škole 1999. godine, pohađao je Akademiju Nacionalnog pozorišta u Đenovi. Od 2004. godine radi isključivo kao glumac, producent i reditelj. Od 2018. godine Flavio je glavni glumac TV serije "Dok sam bio odsutan", u ulozi Rikarda Grosija, takođe učestvuje i u programu "Čuda" kreatora A. Anđela, u ulozi Vojvode od Abruzija. Od 2017.godine,Flavio Parenti radi na dva projekta na Sky kanalu: u ulozi Davida Korsija u seriji "1993"reditelja Đuzepea Gagliardija, kao i u ulozi Rafaela Sancia, u dokumentarnom filmu "Rafael princ 3D umetnosti" reditelja Luke Vioto.

"Mauricio je sa svojom vojskom u misiji zaštite srpskih civila na Kosovu i Metohiji. Proveo je nekoliko godina u određenom rejonu. Tu je došao u kontakt sa Srpkinjom Vukicom, čiju porodicu između ostalih, štiti. Približno su sličnih godina i razvili su vremenom emotivni odnos", opisuje scenarista I reditelj Dušan Milić ulogu koju će tumačiti Flavio ne nagoveštavajući kakvog će njihov odnos biti ishoda na kraju.

Snimanje filma "Mrak" trajaće do prvog jula u koprodukciji S rbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke, a podržali su ga: Filmski centar Srbije, Danski filmski institute, Filmski centar Bugarske, Italijanski regionalni fond "Fondo Audiovisio FVG", Filmski centar Grčke, EURIMAGES fond Saveta Evrope, MEDIA kreativne Evrope I Nacionalna Danska televizija DRTV.

Povezano

Sve vesti