Tanjug

Merkel i Makron traže od Putina...

Autor:

Dvoje evropskih lidera je navelo "da je došao trenutak da se napravi izbor da se okonča sukob na istoku Ukrajine.

6
A- A A+
putin Foto: Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel zatražili su od ruskog predsednika Vladimira Putina da Rusija "učini neophodne gestove za stvaranje povoljnih uslova za dijalog" u istočnoj Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski želi da održi referendum o pregovorima između Ukrajine i Rusije, saopštio je šef njegovog kabineta Andrej Bogdan.

Dvoje evropskih lidera je navelo "da je došao trenutak da se napravi izbor da se okonča sukob na istoku Ukrajine, koji otežava odnose Rusije i EU", navodi se u jučerašnjem saopštenju povodom telefonskog razgovora tri lidera.

Putin, Merkel i Makron su razgovarali dan posle stupanja Volodimira Zelenskog na funkciju predsednika Ukrajine.

Zelenski je nasledio sukob s proruskim pobunjenicima u kom je tokom pet godina život izgubilo skoro 13.000 ljudi, a Ukrajina izgubila kontrolu nad rudarskom i industrijskom bazom Donbasa i delom granice s Rusijom.

Kijev i zapad optužuju Rusiju da pruža vojnu podršku pobunjenicima, što Moskva negira.

Sporazumi iz Minska, potpisani početkom 2015. uz posredovanje Pariza, Berlina i Moskve, omogućili su smanjenje intenziteta borbi, ali nisu okončali sukobe niti doneli političko rešenje.


Povezano

Sve vesti