mondo.rs,Tanjug,SRNA

SAD dale rok Turskoj - imate dve nedelje!

Autor:

Amerika je dala Turskoj rok od dve sedmice da odustane od kupovine ruskih protivraketnih sistema S-400 u korist američkih sistema "Patriot", saopštila je televizija Si-En-Bi-Si pozivajući se na informisane izvore.

10
A- A A+
istanbul, turska, plava džamija, džamija, islam, muslimani Foto: MONDO/Tamara Sekulović"Do kraja prve nedelje juna Turska treba da otkaže sporazum sa Rusijom u vrednosti od nekoliko milijardi dolara i da umesto toga kupi sisteme za protivraketnu odbranu 'Patriot' koje je u SAD proizvela kompanija 'Rejteon' ili će se suočiti sa isključenjem iz programa F-35 (kompanije)'Lokhid Martin', gubitkom stotinu obećanih lovaca F-35, uvođenjem američkih sankcija i mogućom reakcijom NATO-a", saopštila je televizija.

Prema rečima izvora, to je "poslednji prijedlog Stejt depatrmenta".

Turska je ranije saopštila da neće odustati od planova za kupovinu S-400 i da će prva serija sistema protivvazdušne odbrane ući u zemlju u julu.

Novi "dil" Turske i Rusije! Proizvodiće S-500 (VIDEO)

Pentagon preti Turcima zbog ruskog S-400!

Turska i SAD su u sukobu oko odluke Ankare o kupovini S-400, koje se, po oceni Vašingtona, ne mogu integrisati u sisteme NATO-a. Vašington upozorava da bi taj potez ugrozio učešće Ankare u proizvodnji američkih borbenih aviona F-35, za koju tvrdi da će biti ugrožena kupovinom S-400.

Turska je jedan od učesnika međunarodnog američkog programa F-35, a više puta je naglašeno da S-400 ne predstavlja pretnju američkom F-35.

A ŠTA KAŽE KREMLJ?

Rusija je odbacila kao neprihvatljiv ultimatum SAD Turskoj, izjavio je danas portparol kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje novinara o izveštaju CNBC-a, Peskov je izjavio: "Mi na ovo gledamo izuzetno negativno i smatramo da su takvi ultimatumi neprihvatljivi".

Turski ministar odbrane Hulusi Akar ranije danas izjavio je da vidi poboljšanje u pregovorima sa Sjedinjenim Državama povodom kupovine ruskog raketnog sistema odbrane S-400 i američkih borbenih aviona F-35, ali je dodao da se Ankara priprema i za potencijalne sankcije SAD.

Povezano

Sve vesti