Tanjug

Tači 1. jula u Parizu traži i jug Srbije?

Autor:

Politički lideri iz Prištine i Tirane prave strategiju pred zakazani sastanak s delegacijom Beograda u Parizu 1. jula, pišu "Večernje novosti."

109
A- A A+
preševo, maršala tita, situacija, trgovina Foto: Mondo/ Goran Sivački

Kosovski predsednik Hašim Tači najavljuje da će u razgovorima čiji će domaćin biti predsednik Francuske Emanuel Makron izneti podršku ideji da se Preševo, Bujanovac i Medveđa, na jugu centralne Srbije, pripoje "teritoriji Republike Kosovo", piše list.

To bi, smatra Tači, bilo "ispravljanje istorijske nepravde".

Tači: Niko nije osuđen za 400 masakara na Kosovu

List konstatuje da je najavljujući koncept za sastanak u parizu "Tači još jednom gurnuo prst u oko Beogradu".

"Vidim da je neophodno korigovati granicu bez uticaja na ijedan centimetar teritorije 'Republike Kosovo'. Ja sam za korekciju, ne za razmenu, i predstaviću tu ideju i u Parizu", rekao je Tači.

Ovakav pristup kosovske strane teško da će doprineti izvlačenju dijaloga iz ćorsokaka, a što je osnovni cilj najavljenog sastanka u Parizu, dogovorenog tokom skupa u Berlinu 29. aprila, koji se završio bez konkretnih rezultata, pišu "Novosti".

Raegujući na Tačijev plan, ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je za "Novosti" da su Srbiju sa KiM 1999. godine gurali strateškim bombarderima i "tomahavk" raketama, a ne snagom razbijenih šiptarskih terorista.

"Ni tada, ni sada, Šiptari sa Tačijem i bez njega, nisu odlučivali ni o sebi ni o Srbiji. Vučić odlučuje u skladu sa interesima Srbije, a Tači kako mu se kaže. Zato i izgovara gluposti i besmislice, jer zna da ono što izgovori ne obavezuje nikog i ni na šta", kazao je Vulin.

O pripremama Prištine za samit u Parizu, Tači je u utorak razgovarao s premijerom Albanije Edijem Ramom, dok su veče pre toga predsednik te zemlje Ilir Meta i premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj večerali u luci Drač, gde su, kako su saopštili, razgovarali i o odnosima Beograda i Prištine i o "graničnom pitanju Srbije i Kosova".

Povezano

Sve vesti