• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Verovatno ćemo imati švajcarski model za penzije"

Izvor Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će najverovatnije u drugoj polovini godine biti usvojen švajcarski model za indeksaciju penzija. Kaže - najbolji i najpravedniji za naše nastarije sugrađane.

 Penzije - Mali najvio švajcaski modela za indeksaciju Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović, ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović, ilustracija


"Tokom sledeće misije MMF, krajem septebmra - pocetkom oktobra, mi ćemo to i usvojiti i u međuvremenu ćemo razgovarati oko još nekih modela, ali očekujem da će ovaj model, kao najpravedniji i najbolji, biti usvojen", rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji o sivoj ekonomiji.

Kako je rekao, jedan od potencijalnih modela za indeksaciju penzija je i tzv. švajcarski model koji podrazumeva da se indeksacija vrši svake godine u zavisnosti od toga koliko je stopa inflacije i koliko su porasle plate u prviredi.

Vučić: Rašće još plate i penzije, prosek 500 evra!

"Oba ta pokazatelja su ponderisana sa po 50 odsto. To je model koji se primenjuje u velikom broju zemalja i po mom mišljenju je i najpovoljniji i fer za naše najstarije sugrađane, jer se vezuje za dva pokazatelja koji su i osnovne determinante visine penzija".

Naveo je da se sada rade računice u vezi sa tim modelom i napomenuo da još nije napravljen dogovor niti doneta konačna odluka.

"To je jedan od modela koji razmatramo. Kada bi po tom modelu povećanje penzija bilo oko pet odsto, mi bismo oko 27 ili 28 milijardi dinara morali više da izvdovjimo u budžetu za te potrebe. Ovo je sistemsko rešenje, dali smo obećanje prošle godine da ćemo naći fer formulu za indeksaciju penzije prema penzionerima. Kroz ovaj model siguran sam da ćemo to obećanje ispuniti", naglasio je Mali.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Doca

Povećanje u privredi? Mi privredu nemamo nego da vrše povećanje penzija kao I povećanje budžetskih firmi. U suprotnom jadni mi penzioneri.

Милан

"Праведност" - по мени, праведно је да висина пензија зависи једино од дужине стажа осигурања а да однос између најниже и највише пензије износи 1:3. Све друго је дискриминација из неколико разлога - прво, пензиони систем се, као и здравствени, заснива на начелу солидарности - то није као друго осигурање; друго, доприноси за пензију имају карактер пореског давања - зависе од висине примања. Коначно, неправедно је да неко ко је целог живота имао добру зараду, на основу тога има и добру пензију - требало би увести јединствени, прогресивни порез који би обухватао све порезе и доприносе а ко хоће већу пензију, нека уплаћује у посебне фондове.

Moze u diznilendu

@Милан Kako da ne. Najbolje da svima damo istu penziju. Nema veze sto je neko ceo zivot bio neurohirurg a neko kv majstor.

special image