mondo.rs,mondo.me

Teroristički napad u Mogadišu, tamo bio i Dačić!

Autor:

U samoubilačkom bombaškom napadu islamskih ekstremista u Mogadišu ubijeno je najmanje devet osoba, među kojima je bivši ministar spoljnih poslova Somalije. Srpski ministar Ivica Dačić bio u Mogadišu usred napada!

36
A- A A+
dačić, ivica dačić, dacic, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

U eksploziji automobila-bombe u blizini predsedničke palate ranjeno je više od 13 ljudi, a većina poginulih su vojnici.

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, zadesio se usred terorističkog napada u Somaliji! On je bio na sastanku s predsednikom Somalije u predsedničkoj palati u glavnom gradu Mogadišu, kada je ispred rezidencije eksplodirao automobil pun eksploziva.

Dačić za Kurir kaže da su "jedva pretekli".

"Ovde (u Somaliji) jedva pretekosmo. Automobil-bomba ispred predsedničke palate dok smo bili na sastanku. Ima mrtvih u napadu", rekao je Dačić.

Dačić je trenutno u Atini gde je avion Vlade Srbije kojim je išao prinudno sleteo zbog kvara koji se trenutno otklanja i čeka se da to bude završeno kako bi nastavili put za Beogra, javio je Tanjug u sredu uveče.

Bivši šef diplomatije Husein Elabe Fahije koji je poginuo u eksploziji bio je savetnik aktuelnog predsednika Somalije Mohameda Abdulahija Mohameda Farmađa koji se sastao u Mogadišu s Dačićem i poručio da će preispitati odluku o priznanju Kosova.

Odgovornost za napad u Mogadišu preuzela je somalijska ekstremistička pobunjenička grupa Al-Šabab, navodeći da su na meti bila vozila sa vladinim zvaničnicima.

Automobil-bomba je eksplodirao kod bezbednosnog punkta u blizini predsedničke palate dok su vojnici vršili bezbednosne provere vozila na glavnom putu.

Somalija - bombaški napad u Mogadišu Foto: Tanjug/AP Photo/Farah Abdi Warsameh Somalija - bombaški napad u Mogadišu

Al-Šabab, grupa povezana s Al Kaidom, često izvodi bombaške napade u Mogadišu blizu predsedničkog kompleksa i u hotelima u kojima često borave zvaničnici vlade i stranci.

DAČIĆ VEĆ DANIMA U AFRICI

Dačić je danima unazad na službenom putu u Africi, a prema planu posete, bilo je predviđeno da se diplomatska ofanziva Ministarstva spoljnih poslova završi u Somaliji.

Šef diplomatije dodaje da su oni u predsedničkoj palati čuli eksploziju, ali da se on nije nimalo uplašio.

Ministar Dačić je za Tanjug ispričao da je eksplozija snažno ođeknula i da se predsednik Somalije trgnuo na to.

"Mi smo na to navikli, nas su bombardovali", rekao je Dačić, dok mu je predsednik Somalije kazao na to da su ovde bili neki sa Zapada, oni bi odmah pobegli.

Dačić je noć pred sastanak spavao u Mogadišu i kaže da je prvi ministar na svetu koji je to uradio.

Razlog leži u činjenici da pomenuta ekstremistička grupa Al Šabab često izvodi bombaške napade u Mogadišu blizu predsedničkog kompleksa i u hotelima u kojima često borave zvaničnici vlade i stranci.

"Ja sam prvi ministar na svetu koji je spavao u Mogadišu", rekao je Dačić "Kuriru".

Kako je poseta Somaliji bila poslednja u Dačićevoj agendi, prema ranije utvrđenom planu, on je odmah nakon sastanka krenuo za Srbiju.

Povezano

Sve vesti