mondo.rs

Alarmantno: Svaka porodica ima nekog obolelog od raka

Autor:

Osiromašeni uranijum je kriv zato što se broj malignih bolesti povećao kod dece. Prof. dr Danica Grujičić kaže da se određene vrste tumora, koje su se isključivo javljale kod ljudi od 50-60 godina, sada javljaju i kod najmlađih.

35
A- A A+
uranijum, osiromašeni, rak, nato, bombardovanje Foto: MONDO/Mario Milojević

Grujičić koja je neourhirurg i vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije rekla je da je posebno povećan broj agresivnih malignih bolesti kod mališana.

"Ne postoji porodica u zemlji koja nema nekog obolelog od malignih bolesti", istakla je ona.

Grujičić je za RTS rekla da još veću opasnost od osiromašenog uranijuma, kojim je Srbija gađana tokom NATO bombardovanja, a to su druge toksične supstance.

PLJAČKOVICA - ukleto brdo kod Vranja

"NATO je od nas napravio ekstremni poligon. Ne radi se samo o osiromašenom uranijumu. Postoje toksične supstance, otrovi kojima je zatrovano tlo. To je bila regionalna ekološka katastrofa. Ugrožene su sve zemlje u regionu", rekla je Grujičić.

"Nekada smo imali visok procenat izlečenja kod dece, ali sada više ne. U porastu su i autoimune bolesti. Žene s ogromnim lekarskim kartonima obilaze lekare, a da ne pričamo kakve je psihičke posledice ostavila NATO agresija", dodala je.

Doskorašnji predsednik Društva za borbu protiv raka Srbije Slobodan Čikarić rekao je za "Kurir" da nema dileme i da je osiromašeni uranijum uticao na povećenje broja malignih tumora kod dece i odraslih.

Nove žrtve NATO bombi: Generacije rođene posle 1999.

"NATO ne želi da se ta stvar razotkrije. Istraživao sam 20 godina i uporan sam u nastojanju da dokažem da je osiromašeni uranijum koji je bačen na Srbiju uticao na povećanje malignih oboljenja, posebno sistemskih - leukemije i limfoma. Rađaju se i deca sa psihofizičkim malformacijama ili deformitetima, povećan je sterilitet i kod muškaraca i kod žena", rekao je Čikarić.

Prof. dr Čikarić dodaje da se kod dece najčešće javljaju leukemija, maligni limfomi i rabdomiosarkomi:

"Od 1999. godine stopa mortaliteta ili broj umrlih na 100.000 stanovnika se povećava - 1998. ona je iznosila 230, a 2017. se popela na 313, i to kod svih uzrasta stanovništva. To znači da je 36 odsto povećana stopa mortaliteta od malignih tumora i nije slučajno što je tako", objasnio je Čikarić.

Povezano

Sve vesti