mondo.rs

Slavija je čekala od Drugog svetskog rata - i dočekala

Autor:

Praški klub ostvario je istorijski uspeh.

0
A- A A+
Slavija Prag, Slavija Foto: Guliver/Getty images/Harriet Lander

Pobedom protiv Banjik Ostrave (2:0) u finalu nacionalnog Kupa, Slavija Prag osvojio je u sredu "duplu krunu", dodavši taj trofej drugom šampionskom peharu u poslednje dve godine.

Drugi najuspešniji češki klub od sticanja nezavisnosti te zemlje ući će u kvalifikacije za Ligu šampiona od baraža, zajedno sa Jang Bojsom i tako će imati šansu da drugi put u klupskoj istoriji uđe u grupnu fazu najjačeg takmičenja, a prvi put od sezone 2007/08.

Takmičarske obaveze doći će veoma brzo na red, a ekipa Jindriha Trpišovskog do tada će odigrati još nedeljni derbi protiv najvećeg rivala - Sparte, pa početi proslavu sezone kakvu Slavija nije imala decenijama.

Tačnije - još od Drugog svetskog rata.

Kada je nacistička Nemačka 1939. okupirala Čehoslovačku i uspostavila svoj protektorat, dozvolila je da se igraju fudbalska prvenstva u odvojenim zemljama - Češkoj i Slovačkoj.

U takvoj ligi, koja je bila aktivna do 1945. i kraja rata, Slavija je osvojila "duplu krunu" u sezoni 1941/42. To je do ove nedelje bio poslednji slučaj da je slavni češki klub osvojio oba domaća trofeja.

Neobičan podatak, s obzirom na tradiciju Slavije, dugu 126 godina.

Povezano

Sve vesti