mondo.rs,Tanjug

Izumiranje sela - evo šta će država preduzeti

Autor:

Ministar zadužen u Vladi Srbije za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je danas mere za sprečavanje pražnjenja sela.

24
A- A A+

selo, vizual Foto: MONDO/Mario Milojević

Među tim merama su umanjenje ili ukidanje poreza na dodatu vrednost u nerazvijenim i brdsko-planinskim područjima i dodela državne zemlje na korišćenje mladim poljoprivrednicima.

"Zemlja je prirodni, neotuđivi resurs i njenim ustupanjem na korišćenje, mlad čovek u Srbiji može da vidi budućnost i da primenom savremenijih tehnologija ostvari što veće prinose", izjavio je ministar na okruglom stolu "Sistem zadruga i seoska samuoprava u Srbiji" u organizaciji Akademijskog odbora za selo u SANU.

selo, vizual Foto: MONDO/Mario MilojevićKrkobabić je Odboru zahvalio na podršci Projektu Vlade Srbije "500 zadruga u 500 sela" koji treću godinu nastoji da kroz pospešivanje zadrugarstva vrati život svim srpskim selima i od njih stvori poželjna mesta za život.

Država formira tim za spas sela, da li je kasno? ANKETA

Akademik Dragan Škorić ocenio je da je akcija oživljavajna sela zadrugarstvom dala odlične rezultate i dodao da će se zajednički napori Akademije i Kabineta ministra nastaviti, kako bi se mladi vratili na selo, kako bi sela Srbije bila napredna i u svojoj proizvodnji se takmičila sa Evropom.

selo, vizual Foto: MONDO/Mario Milojević


Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je otvarajući skup da SANU ima otvorena vrata za sve predloge i teme koje se tiču normalnog života, pravih vrednosti i opstanka naše zemlje.

TUGA: Još jedan dokaz da sela odumiru... (FOTO/VIDEO)

MONDO REPORTAŽA: Jedna škola, jedan đak (FOTO)

Povezano

Sve vesti