mondo.rs,MONDO/Agencije

Opasne provokacije: Ugljanin pravi "državu Sandžak"!?

Sadržina dokumenta koji predlaže Sulejman Ugljanin veoma je opasna i odiše ekstremističkim huškanjem s početka 90-ih godina, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

116
A- A A+
prekogranična regija sandžak Foto: MONDO, Mario Milojević ilustracija

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), iza koga stoji Sulejman Ugljanin, pokrenulo je incijativu kojom se predviđa uspostavljanje specijalnog statusa za regiju Sandžak. Ovim dokumentom, koji su usvojili većnici iz Ugljaninove partije, BNV traži demilitarizaciju ovog regiona i upostavljanje nove policije, kao i prisustvo međunarodnih snaga koje bi vršile kontrolu granice Sandžaka, odnosno Raške oblasti.

"Bilo bi mu bolje da shvati da je i dalje zarobljen u tom vremenu, da je retrogradan, statičan, bez kreacije i sklon destrukciji, a možda u konkretnom slučaju i samodestrukciji", naveo je Ružić.

On je ocenio da "ovo nije ništa više nego politički pamflet političkog davljenika željnog pažnje i besmislenog antidržavnog voajerizma".

A kada je Ugljanin stajao uz himnu "Bože pravde"...

Prema rečima Ružića, odlučio je da to izjavi u državi čije ophođenje prema manjinama hvali ceo svet i sve referentne međunarodne organizacije, u državi koja svojim zakonima i delima pokazuje da je tih 13 odsto stanovništva koji pripadaju nekoj manjini dragocenost ove zemlje.

"Tu dragocenost ne može devalvirati i urušiti dotični politički voajer, pritom ne vodeći računa o pripadnicima manjine kojoj i sam pripada, zastrašujući sve građane Srbije, ne poštujući ni Ustav ni zakone države u kojoj živi", poručio je Ružić.

Slavlje u Novom Pazaru: "Sandžačka republika"! (VIDEO)

Ministar u čijoj je nadležnosti i briga o manjinskim politikama, podseća i da Ugljanin nije imao ni približan stav prema državi i načinu na koji se ona ophodi prema manjinama dok je bio ministar u njenoj vladi.

U "inicijativi" pokrenutoj u Novom Pazaru, tvrdi se da su "granice Sandžaka utvrđene na Berlinskom kongresu 1878. godine", pa tako Sandžak, za koji se traži specijalni status, obuhvata opštine Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje, a te granice ne mogu se menjati bez saglasnosti građana Sandžaka.

Novi skandal Ugljanina: Stefan Nemanja je zločinac

Kako stoji u "inicijativi", Sandžak će imati svoj "Ustav Sandžaka" koji će izraditi stručnjaci EU a o pitanjima iz svoje nadležnosti "Sandžak će donositi zakone i druga opšta akta".

 Pored ovog, zaključeno je u "inicijativi", "Sandžak će imati svoju Skupštinu kao zakonodavno tijelo, guvernera i Vladu kao nosioce izvršne vlasti, uključujući i policiju pod njihovo kontrolom, nezavisno sudstvo i druge organe"!

Pokratači naglašavaju da inicijativu pokreću "počev od slobodno izražene volje građana Sandžaka na Referendumu održanom od 25. do 27. oktobra 1991. godine, vođeni principima povelje UN, Deklaracije o ljudskim pravima, pozivajući se na odluke, duh i smisao mirovne i međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Hagu, Londonu i Ženevi"!

Povezano

Sve vesti