mondo.rs

Da li koristite dnevne uloške

Autor:

Kako su velike kompanije uspele da ubede žene da im je nešto tako besmisleno kao dnevni ulošci neophodno? I da li ste vi podlegli pritisku?

Da li koristite dnevne uloške Foto: Guliver/Getty images, MamaMiaPL

Proizvodi koji su ženama neophodni tokom menstruacije se u poslednje vreme sve češće pominju kao jedan od uzroka povećanog zagađenja planete plastikom. Baš kao i pelene za jednokratnu upotrebu recimo. Ulošci i tamponi prave se i prodaju u ogromnim količinama, a često se delom prave i od plastike koju nije moguće reciklirati. Dobra stvar je, ipak, što se koriste samo tokom pet, šest dana mesečno, dakle tokom ograničenog perioda.

S druge strane, dnevni ulošci su, kao što im i ime kaže, namenjeni svakodnevnoj upotrebi, tako da su sa stanovišta smanjena zagađenja životne sredine mnogo veći problem.

Pitanje je, naravno, i da li je uopšte potrebno (ili pametno) koristiti dnevne uloške. Da li su oni dobar način da se održi higijena tokom čitavog dana, ili samo proizvod smišljen da ženama izvuče novac, time što im se nameće osećaj da bez njega nisu dovoljno čiste?

Pa, evo šta bi trebalo da znate.

Sekret je normalna pojava. Malo sekreta koji se svakodnevno pojavi samo je posledica činjenice da se vagina sama čisti. Njegov izgled i količina menja se tokom ciklusa, pod uticajem hormona, ali nije razlog za brigu sve dok izgleda uobičajeno (uobičajeno za vas, pošto se to razlikuje od žene do žene). Ukoliko primetite bilo kakve promene u smislu boje, mirisa, količine, ili osećate neku neprijatnost, idite kod lekara.

Parfimisani dnevni ulošci mogu da izazovu iritaciju, jer remete prirodnu ravnotežu vaginalne flore. Drugim rečima, ukoliko uopšte koristite dnevne uloške, recimo tokom poslednjih dan, dva menstruacije, birajte one bez mirisa i menjajte ih što češće (baš kao i "obične" uloške i tampone, što češće to bolje).

Ne postoji ni jedan jedini medicinski razlog da podlegnete "pritisku" koji stvaraju reklame. Dnevni ulošci neće učiniti vaše intimne delove tela ni zdravijim ni "čistijim".

Higijena se održava mlakom vodom i blagim sapunom, ulošci s tim nemaju nikakve veze. A dnevni ulošci, naročito ako nisu oni obični, neparfimisani, mogu da vam naprave i problem, jer sprečavaju cirkulaciju vazduha i prave zgodnu podlogu za preterani rast bakterija, što može da poveća rizik od vaginalnih i urinarnih infekcija.


Najčešći uzroci urinarnih infekcija kod žena

Povezano

Sve vesti