MONDO/Beta

Na pomolu novi potres u automobilskoj industriji

Autor:

Spajanjem FCA sa Renoom formirao bi se treći po veličini proizvođač automobila u svetu sa godišnjom prodajom od 8,7 miliona vozila i "snažnim prisustvom u svim ključnim regionima i segmentima".

Na pomolu novi potres u automobilskoj industriji Foto: promo/FIAT

Italijansko-američki proizvođač automobila Fijat Krajsler Automobili predložio je spajanje sa francuskim Renoom čime bi se formirala treća po veličini grupa na svetu u tom sektoru.

Prema predlogu Fijat-Krajslera nova grupa bi bila 50 odsto u rukama akcionara italijansko-američke firme a 50 odsto u rukama Renoa. Nova grupa bi se kotirala na berzama u Parizu, Njujorku i Milanu, navela je kompanija Fijat-Krajsler u svom predlogu.

Upravni odbor Renoa sastaje se danas pre podne da razmatra ovaj predlog spajanja, saopšteno je iz francuske grupe odmah posle objave o tom predlogu.

Fijat-Krajsler je naveo da bi se tim spajanjem formirao treći po veličini proizvođač automobila u svetu sa godišnjom prodajom od 8,7 miliona vozila i "snažnim prisustvom u svim ključnim regionima i segmentima".

Dve grupe proizvode veliki broj marki vozila koje su komplementarne i koje će pružiti potpuno pokrivanje tržišta od segmenta luksuznih vozila do vozila za širu javnost, navodi se u predlogu.

Fijat-Krajsler je takođe naveo da se ovim spajanjem ne bi zatvarali prozvodni pogoni i da bi se dve grupe dopunjavale.

Dve grupe, svaka od kojih proizvodi popularna vozila mogle bi da dele brojne tehničke elemente. Reno bi doneo znanje u elektrici, Fijat-Krajsler deo važnog tržišta u Severnoj Americi sa velikim terenskim vozilima i pikapovima koji su posebno rentabilni.

Portparolka francuske vlade Sibet Ndiaje je rekla da Pariz gleda pozitivno na to spajanje.

Upravni odbor Renoa danas se sastaje kod Pariza da odluči da li će razmatrati tu ponudu. Izvor blizak tom pitanju je rekao da ne treba očekivati bilo kakvu odluku danas o samom spajanju, i da će to trajati danima i možda nedeljama.

"Ako se konkretizuje to spajane za to bi moglo da bude potrebno više od godinu dana", rekao je šef FCA Majk Menli u pismu zaposlenim u njegovoj grupi.

Drugi po veličini francuski sindikat CGT je zatražio danas od francuske države, koja je veliki akcionar u Renou, da zadrži "manjinsko pravo blokade" u slučaju da se dve grupe spoje, strahujući ipak da bi moglo da dođe do novog ukidanja radnih mesta.

Italijanski vicepremijer Mateo Salvini, šef ekstremno desničarske Severne lige, koja je imala veliku pobedu na upravo održanim evropskim izborima, ocenio je danas da bi moguće spajanje Fijat-Krajslera i Renoa predstavljalo "brilijantnu operaciju".

"Ako Fijat veruje, to je dobra vest. Mislim da se radi o brilijalntnoj operaciji kojom se štite radna mesta u našoj zemlji i koja dovodi do stvaranja evropskog automobilskog giganta", rekao je danas Salvini na konferenciji za novinare.

Na tu najavu su akcije obe grupe skočile danas na berzama, pa je vrednost akcija Fijat-Krajslera porasla 9,16 odsto na berzi u Milanu, a Renoa 13,18 odsto na berzi u Parizu.

Pored odgovora Renoa, čeka se reakcija Nisan i Micubišija, koji sa Renoom čini jednu od najvećih automobilskih grupacija na tržištu. Prema pisanju portala Bloomberg, ovaj sporazum se odnosi samo Reno, bez Nissana i Micubišija, što znači da je francuski proizvođač u pregovorima bez "odobrenja" partnera iz grupacije.

Inače, Reno je nedavno dostavio zvaničnu ponudu za spajanje sa Nisanom, po sistemu holdinga, što bi kompanijama omogućilo ravnopravno vlasništvo i zastupljenost u odboru. Međutim, od japanske strane je stigao negativan odgovor na taj predlog.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama.

Povezano

Sve vesti