mondo.rs

Srpske jedinice će reagovati ako se ROSU ne povuče!

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti, posle upada ROSU na sever Kosova. Jedinice će reagovati ako se ROSU ne povuče!

148
A- A A+
garda, vojska srbije Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Specijalne i posebne jedinice MUP-a u punoj su pripravnosti, saznaje RTS.

U toku je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost povodom jutrošnjeg upada ROSU na sever Kosova.

"Srpske jedinice će reagovati ako se ROSU ne povuče sa severa Kosova" poručio je predstavnicima EU predsednik Srbije Aleksandar Vučić - poslednji su podaci koje prenosi RTS!

Primećena su i kretanja srpske vojske i policije ka Kosovu i Metohiji.

U 10.30 presednik će u obraćanju u Skupštini Srbije obavestiti građane o dešavanjima na severu Kosova. On je oko 10. 15 stigao u Skupštinu.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao za RTS da je u ime predsednika Vučića obavestio međunarodne predstavnike da, ako se odmah ne zaustavi akcija Prištine, nema sumnje kakva će reakcija Srbije biti u toku današnjeg dana.

Dodao je da ROSU u Zubinom Potoku napada nenaoružano srpsko stanovništvo.

Vučić upozorava: Hapsiće srpske policajce na Kosovu!

Srbija je pokrenula i intenzivne diplomatske aktivnosti, saznaje RTS.

"Zapadnim silama je upućena molba da obuzdaju albanske marionete i stavljeno je do znanja da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje na Kosmetu".

Izvor: Tanjug

Od saveznika, Rusije i Kine, očekuje se svaka vrsta pomoći.

Jedinice ROSU upale su rano jutros (oko šest sati) na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu KiM.

Uhapšeno je najmanje 13 osoba pod sumnjom da su umešane u organizovani kriminal.

Izvor: Tanjug

Podsetite se šta je predsednik juče rekao o Kosovu:

View this post on Instagram

Predsednik Aleksandar Vučić je više od dva sata pred poslanicima u Skupštini Srbije govorio o kosovskom problemu. Rekao je da je njegov posao da sopštava istinu ma kakva ona bila i da će se, po svaku cenu, boriti za Srbiju i narod na KiM. On je istakao da za kosovsko pitanje postoje dva rešenja: očuvanje statusa quo tj. “zamrznuti konflikt” i ono za koje se lično zalaže, a to je normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Upozorio da će, ukoliko ne bude kompromisa, uslediti napadi Albanaca na Srbe, ali i da Srbija neće dozvoliti novi pogrom svog naroda. Kao uslov za vraćanje za pregovarački sto predsednik je naveo ukidanje prištinskih “anticivilizacijskih” taksi i izrazio nadu da će Evropa i Amerika uticati da se to i dogodi. Govorio je i o brojnom stanju dva naroda i izrazio zabrinutost da će, ukoliko se trend negativnog prirodnog priraštaja nastavi, 2100. godine Srba biti dvostruko manje nego Albanaca.

A post shared by MONDO (@mondoportal) on

Povezano

Sve vesti