Tanjug

KFOR: Ne mešamo se! UNMIK zabrinut

Autor:

KFOR potvrdio da je održana operacija Kosovske policije koja se po nalogu Tužilaštva u Prištini odvija na celom Kosovu i da se akcija na severu pokrajine izvodi u okviru borbe protiv kriminala. UNMIK zabrinut

31
A- A A+
kfor, kosovo, mitrovica Foto: Mondo/Goran Sivački"Operacija Kosovske policije odvija se po nalogu Tužilaštva na celom Kosovu, ne samo na severu, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal", rekao je jutros za Tanjug portparol komande KFOR Vinčenco Graso.

"Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom", kaže Graso.

Srpske jedinice će reagovati ako se ROSU ne povuče!

Prema njegovim rečima, u pitanju je policijska akcija kakve su se dešavale i u prošlosti, tako da KFOR "samo prati situaciju".

On je prokomentarisao i stav srpskih zvaničnika da KFOR treba da učini nešto po pitanju akcije kosovskih specijalaca.

"O tome je i ranije diskutovano, mi se ne mešamo u akcije policije, dok nam ne zatraže da intervenišemo", rekao je Graso.

Komandant KFOR-a italijanski general Lorenco D''Adari je zbog ”politicke osetljivosti trenutka” pozvao sve strane na KiM da mirno i odgovorno rešavaju sporove, bez ikakve upotrebe sile ili nasilja.

”Ljudi treba da ostanu mirni, nemaju cega da se plaše”, stoji u zvaničnom saopštenju KFOR-a, prosleđenom Tanjugu.

Povodom situacije na Severu KiM, KFOR saopštava da je Kosovska policija sprovela policijsku operaciju ”širom Kosova”, na osnovu naloga za hapšenje koje je izdao Sud u Prištini u vezi sa istragom o korupciji.

”KFOR potvrduje da je ovo samo policijska operacija i da Kosovske snage bezbednosti ili bilo koje druge vojne snage nisu rasporedene na severu Kosova”, stoji u saopštenju koje je KFOR prosledio Tanjugu.

KFOR ponavlja da nastavlja da nadgleda situaciju i da je spreman da interveniše, ukoliko se to zahteva, kao treći u liniji odgovornosti, kako bi garantovao sigurnost za sve Zajednice u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu, UNMIK, "sa velikom zabrinutošću prati današnji razvoj situacije na severu Kosova, uključujući to što je Kosovska policija privela dva pripadnika osoblja UN dok su obavljali svoju dužnost", navedeno je u saopštenju koje je Unmik uputio Tanjugu.

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN na Kosovu i šef Unimka Zahir Tanin naveo je da su dva pripadnika osoblja UN uhapšena tokom akcije kosovske policije na severu i zatražio od Prištine njihovo hitno oslobađanje.

Tanin je poručio da će "ukoliko se na bilo koji način naudi osoblju Ujedinjenih nacija, na to biti odgovoreno najvišim stepenom diplomatskih i međunarodnih pravnih odgovora".

U saopštenju se navodi da su oba pripadnika osoblja Unmik nakon hapšenja prebačena u bolnicu, kako bi im tu bile sanirane povrede.

"Mi utvrđujemo tačne okolnosti, u bliskoj saradnji sa svim međunarodnim agencijama na terenu", piše u saopštenju Unmika.

"Pozivam sve strane da se pridržavaju principa vladavine prava i dostojanstva kada je u pitanju život i sloboda svih i da pomognu da se vrati mir i bezbednost na tom području", poručio je Tanin.

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je danas u Skupštini Srbije da postoje informacije da je u akciji na severu KiM pretučen i priveden i ruski državljanin, Mihail Krasnoščenko, radnik UNMIK administracije.

Povezano

Sve vesti