mondo.rs,Tanjug

Evo šta kažu EU i Rusija o upadu specijalaca na sever

Autor:

Povodom današnje operacije hapšenja Srba na severu Kosova i Metohije portparolka EU Maja Kocijančić kaže da operacije kosovske policije moraju da budu u skladu sa zakonom. Rusija: Ovo je provokacija Prištine!

Evo šta kažu EU i Rusija o upadu specijalaca na sever Foto: Guliver Getty Images/Chris McGrath


Na pitanje Tanjuga o reakciji Brisela na hapšenje Srba na Severu KiM, portparolka EU je odgovorila da operacije policije u Kosovskoj Mitrovici, koje ciljaju ”osumnjičene pojedince iz celog regiona i ostatka Kosova”, a na osnovu naloga Suda, "moraju da budu sprovedene u skladu sa zakonom".

”Pridržavanje vladavine prava, uključujući i pretpostavku nevinosti, je ono za šta se EU snažno zalaže. Policijske operacije moraju da donesu poverenje u zakon u svim zajednicama. One moraju da jačaju, a ne da slabe napore u cilju normalizacije”, izjavila je Kocijancić.

Kocijančić naglašava da EU veruje da je potrebno više saradnje policije i pravosuđa od strane svih aktera i uz puno poštovanje Brisleskog sporazuma. "U konaktu smo sa Beogradom i Prištinom i pozvali smo na 'krajnju suzdržanost'", kaže Kocijančić.

Sa druge strane, zvanična Moskva smatra da upad kosovskih specijalnih snaga u srpske opštine na severu KiM i privođenje Srba predstavlja novu provokaciju Prištine, s ciljem da se zastraši i protera nealbansko stanovništvo i da se silom uspostavi kontrola nad tom oblašću.

„Podsećamo da je tokom dijaloga Beograda i Prištine, uz učešće i podršku Zapada, postignut dogovor da kosovske specijalne snage naoružane dugim cevima na sever neće ulaziti“, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Bez obzira na to, poslednjih godina to se stalno ponavlja i međunarodne snage na to gledaju popustljivo.

„Potpuno je jasno da je takvo ponašanje kosovskih Albanaca direktna posledica višegodišnjeg podsticanja od strane EU i SAD. Kosovski rukovodioci su se već navikli da im sve provokacije prolaze“, navela je ona.

Kako je istakla, slični koraci će voditi ka podizanju međuetničkih tenzija.

Oni lišavaju smisla višegodišne napore međunarodne zajednice da se dođe do mirnog rešenja.

„Trenutak za upad nije izabran slučajno - odmah posle izlaganja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u parlamentu o kosovskom pitanju. Pretpostavljamo da uzdržan pristup Beograda, s ciljem da se postigne pravedno i dugoročno rešenje, ni Prištinu ni njene zapadne pokrovitelje ne zanima“, ističe se u saopštenju ruskog MIP.

Ona je rekla da Moskva, u ovako odgovornom trenutku, poziva međunarodne pokrovitelje Prištine da urazume kosovske radikalne snage i spreče dalje širenje konflikta sa nepredvidljivim posedicama.

Povezano

Sve vesti