Fonet

Protest DSS: A da Al Kaida održi performans u Njujorku?

Autor:

Omladina Demokratske stranke Srbije ocenila je da je festval "Mirdita, dobar dan" svojevrsna provokacija za srpski narod i zatražila da se zabrani rad organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, koja organizuje festival.

8
A- A A+
keče, albanske kape, albanska nošnja, Albanci Foto: MONDOOmladina DSS je održala performans ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), tako što su na panou prikazali kako se "Albanci ophode prema srpskoj kulturi i srpskom narodu".

Na panou su bile okačene fotografije razrušene crkve Svetog Đorđa u Prizrenu, autobusa Niš ekspresa koji su digli u vazduh albanski ekstremisti, "Žute kuće" kao centralnog mesta trgovine organima i druge.

Festival "Mirdita, dobar dan" je festival koji od 2014. godine beogradskoj publici predstavlja kulturnu i društvenu scenu Kosova.

Predsednik omladine DSS Zdravko Veselinov smatra da je "sramno" što se ovakva manifestacija organizuje u centru grada.

"Kako bi to izgledalo da se dozvoli terorističkoj organizaciji Al Kaidi da održi svoj performans u centru Njujorka", ilustrovao je Veselinov.

Prema njegovim rečima Inicijativa mladih za ljudska prava ovim festivalom promoviše kosovsku kulturu i Kosovo kao nezavisnu republiku.

"Oni deluju protiv Ustava Srbije time što promovišu Kosovo kao nezavisno , a u Ustavu piše da je Kosovo neotuđivi deo Srbije", izjavio je Veselinov.

On je ukazao da je DSS uvek za dijalog i korektan odnos Srba i Albanaca, ali neće dozvoliti, niti nemo posmatrati vanustavno delovanje.

Veselinov je naglasio da ni na koj način ne podržavaju ekstremističke grupe, koje su nasilno delovale protiv tog festivala i da DSS želi na miran način da ukaže nezadovoljstvo protiv održavanja manifestacije.

Festival "Mirdita, dobar dan" biće otvoren sutra u CZKD i trajaće do 1. juna.

Povezano

Sve vesti