Tanjug

Srbi sa protesta u Mitrovici: Ostajemo ovde

Autor:

Srbi sa Kosova i Metohije su danas još jednom pokazali da je nesalomiva njihova rešenost da ostanu "svoji na svome", poručili su predstavnici Srba sa KiM sa skupa u Severnoj Mitrovici.

Srbi sa protesta u Mitrovici: Ostajemo ovde Foto: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bk

Skup je održan u znak protesta zbog jučerašnjeg upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever i hapšenja Srba.

Poručili su i da je srpski narod na Kosovu i Metohiji juče pokazao hrabrost, slogu i jedinstvo.

Srđan Vulović, gradonačelnik Zubinog Potoka, gde je juče prilikom upada specijalaca kosovske policije bilo najdramatičnije, rekao je da tolika brutalnost i osionost nije zapamćena u tom mestu.

Kako je rekao, juče nije uhapšena nijedna osoba sa spiska takozvanih "švercera", odnosno ljudi koji imaju veze sa privrednim kriminalom, već je uhapšeno 11 građana koji nemaju veze sa privredom i biznisom.

Pritom su, kaže, specijalci demolirali četiri kuće, jednu kafanu, 30 vozila, a uništeno je i šest kamiona.

"I na kraju su i pucali", rekao je Vulović i istakao da su tri osobe zbrinute u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

Poručio je da su juče zvali KFOR da reaguje, ali da su se oni oglušili o te pozive, jer borba protiv kriminala i korupcije nije njihov posao.

Svakog dana šetaju i patroliraju i skupljaju informacije, a kada treba da se brane Srbi, njih nigde nema, rekao je Vulović i ocenio da je KFOR pristrasan.

"A međunarodna zajednica, ništa novo. Mole obe strane da se uzdrže od nasilja. Mi goloruki, a oni naoružani. Juče smo pokazali junaštvo, ali nam ono ne treba. Treba nam mirin život, da nam deca idu u obdaništa, škole, da se bavimo običnim stvarima. Odavde nećemo da idemo", rekao je Vulović.

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić je istakao da su Srbi koji žive na severu KiM više nego ikad rešeni da brane srpsko dostojanstvo, srpske institucije, svoju decu, porodice.

Prvi se građanima obratio gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić koji je zamolio Srbe na KiM da ostanu pribrani i smireni u "ovim lošim vremenima punim iskušenja".

"Molim vas da ne nasedajte na njihove provokacije skuvane u zapadnim kuhinjama", poručio je Rakić građanima okupljenim na trgu.

Rakić je kazao da Srbi traže slobodu i zaštitu od onih koji su spremni na sve samo da bi sebi kupovali političke poene.

"Oni traže da pregovaramo sa onima koji nas kundacima bude, koji nas prebijaju. Ako žele da štite od kriminala dvorište neka prvo krenu od svog", kazao je on.

Rakić je kazao da smo svedoci najveće nepravde koja nam se nanosi i nema kraja.

"Dok god nas ima na KiM ono će ostati srpsko i naše", dodao je on pozivajući na slogu i jedinstvo.

Rekao je da je Srbija uvek bila i ostala uz srpski narod na Kosovu, a predsedniku je uputio posebnu poruku.

"Predsedniče, ti si uvek prvi jasno rekao da ćeš biti uz svoj narod i da ćeš nas braniti. Jedino verujemo tebi i našoj državi. Nas neće uplašiti i ostaćemo ovde", zaključio je on.

Srbi sa Kosova i Metohije ispunili su centralni trg u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a ispred bine su razvijeni transparenti "Pravda za Rošića" i "Rošić nije kriv".

Na trgu su se uoči početka protestnog mitinga sa zvučnika puštale kosovske pesme, a ulicama Kosovske Mitrovice vijore se srpske zastave.

Takođe je i veliki broj medija zainteresovan za ovaj događaj.

Protestni miting je zakazan posle jučerašnje akcije i upada specijalne jedinice kosovske policije na sever KiM, u kojoj je, kako je juče saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uhapšeno 28 lica, od toga 19 policajaca i devet građana.Situacija u Kosovskoj Mitrovici, nakon upada NJSO jedinica, od srede ujutru je mirna.

Specijalne jedinice upale su u utorak na sever Kosova i uhapsile 28 osoba, od kojih su 23 Srbi.

Tokom upada jedinica u Zubin Potok dogodila se pucnjava u kojoj je ranjeno dvoje Srba.

Povezano

Sve vesti