Tanjug

Diković: Da mi podignu spomenik, a ne optužnicu

Autor:

Penzionisani general Ljubiša Diković izjavio je da ga ne čudi da se u jeku priprema za suđenje albanskim teroristima iz OVK ponovo poteže pitanje njegove navodne odgovornosti za zločine.

Diković: Da mi podignu spomenik, a ne optužnicu Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković

Povodom informacija da je kosovsko pravosuđe pripremilo optužnicu za navodne ratne zločine protiv bivšeg načelnika Generalštaba vojske Srbije, on za "Novosti" kaže da jedinice kojima je komandovao nisu počinile nikakav ratni zločin.

Dodaje i da je jedan od prioritetnih zadataka tokom ratnih dejstava bila briga o lokalnom stanivništvu i izbeglicama.

"Koliko smo za vreme rata na KiM vodili računa o albanskim civilima, trebalo bi da mi podignu spomenik, a ne optužnicu", rekao je Diković.

Kako kaže, tokom bombardovanja u Srbici je bilo i do 15.000 Albanaca koji su svi bili zbrinuti, nahranjeni, snabdeveni lekovima.

"Ništa im nije falilo, tretirali smo ih bolje nego sopstvene vojnike", rekao je on.

Konačno: Zločini OVK pred sudom u Hagu! (FOTO)

"Žalosti me što je ta optužnica pisana u Beogradu. Znamo dobro ko je autor", kaže Diković.

Komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije Božidar Delić, koji je u više navrata u Prištini neformalno optuživan za ratne zločine, rekao je da je "to politička kampanja iza koje stoje Nataša Kandić i njen tim".

"Koliko znam, poslednjih desetak godina potrošili su pozamašnu svotu dobijenog novca kako bi našli bilo šta što bi mene i moju brigadu diskreditovalo i dovelo u vezu s nekakvim ratnim zločinima. Od toga, međutim, nema ništa", rekao je Delić.

Delić kaže da za njega priča o optužnicama protiv srpskih generala nije nova, kao i da je pojedine delove čak i čitao.

Prema njegovim rečima, Kosovo je lažna država, s teroristima na čelu, u kojoj ni lažne optužnice ne bi bile nikakvo čudo.

Novosti podsećaju da je Diković tužio 2012. osnivača Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić zbog objavljivanja neistina o njegovoj umešanosti u ratne zločine na prostoru Kosova i Metohije.

Apelacioni sud 2016. godine potvrdio je prvostepenu presudu kojom je ocenjeno da je Diković pretrpeo povredu časti i ugleda objavljivanjem neistinitih optužbi u Fondovom dosijeu "Diković".

Povezano

Sve vesti