mondo.rs,Tanjug

"Mirdita, dobar dan" - desničari dolaze?

Autor:

Večerašnje otvaranje festivala biće u senci prekomerne demonstracije sile jedinica Kosovske policije koje su juče upale u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije i uhapsile 28 osoba, od kojih su 23 Srbi.

9
A- A A+
mirdita, zavetnici, protest Foto: MONDO/Tamara Sekulović

Projekcijom filma "Hladni novembar" reditelja Ismeta Sijarine i otvaranjem izložbe "Hajde da vodimo ljubav" autora Škumbina Tafilaja, večeras će u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju biti otvoren festival "Mirëdita, dobar dan".

Cilj je festivala, kako ističu organizatori, da beogradskoj publici predstavi kulturnu i društvenu scenu Prištine, a protivnici manifestacije tvrde da se iza festivala kriju i drugacije, političke namere.

Uz predstavljanje umetnika i izvođača, predstavnika kosovske kulturne scene, cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Večerašnje otvaranje festivala biće u senci prekomerne demonstracije sile jedinica Kosovske policije koje su juče upale u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije i uhapsile 28 osoba, od kojih su 23 Srbi.

Radikali na kordon: Psovke i uvrede (FOTO, VIDEO)

Pripadnici desničarskih organizacija u Srbiji najavili su dolazak na večerašnje otvaranje festivala.

Film "Hladni novembar", koji će otvoriti festival, kako navode organizatori, govori o periodu kada je raspad Jugoslavije u punom zamahu, kada predsednik Slobodan Milošević pokušava da umanji kosovsku autonomiju i kada je albanska populacija na Kosovu bila izložena jakim pritiscima u državnim i obrazovnim institucijama.

Prema zvaničnom programu, tokom četiri dana festivala, publika će imati priliku da pogleda i dokumentarni film "Ferdonija" o nestalim licima tokom rata na Kosovu, da se upozna s publikacijama i knjigama o umetnosti i pozorištu, kao i da učestvuje u debatama i razgovorima.

U okviru muzičkog dela programa, na festivalu će se predstaviti sastav iz Ðakovice "Don''t listen to your neighbors" i DJ Matale iz Prištine.

Protest DSS: A da Al Kaida održi performans u Njujorku?

Povezano

Sve vesti