Tanjug

Srbija uskoro dobija dečijeg ombudsmana

Autor:

Javna rasprava, povodom Zakona o zaštiti prava deteta i uspostavljanja zaštitnika prava deteta - dečijeg ombudsmana, počeće 5. juna u Skupštini Srbije.

2
A- A A+

deca Foto: Guliver/Getty images, SeventyFour

To je najavio jdanas posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulević.

Nakon Beograda, javna rasprava biće održana i u Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Nišu, kazao je Vulević prilikom predstavljanja rezultata studije o negativnim iskustvima u detinjstvu u Srbiji, koje je sproveo UNICEF uz pomoć psihologa sa Filozofskog fakulteta i Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu.

On je podsetio da Srbija 12 godina pokušava da uvede u sistem sveobuhvatni Zakon o pravima deteta i službu dečijeg ombudsmana.

"Osnovni zadatak državnih institucija Srbije jeste da kroz normativno pravnu delatnost podstiču i stvaraju osnovu za pravilno funkcionisanje porodice. U poslednje dve godine, na osnovu ranijih istraživanja, preduzeli smo određene mere kako bismo stvorili uslove za prevenciju i bolju zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja", naveo je Vulević.

Dodao je da je, iako su ostale još formalno pravne procedure usvajanja akata, Ministarstvo do sada uspelo da sprovede Strategiju za zaštitu dece od nasilja, Akcioni plan za sprovođenje strategije 2018/2020, uradilo je Opšti protokol za zaštitu dece žrtava nasilja, a pokrenulo je i postupak izrade novog Akcionog plana za decu.

Vulević je istakao i da je urađena radna verzija Zakona o izmenama i dopunama porodičnog zakona, koja u jednom delu afirmiše i definiše određena prava deteta.

Kako je rekao, nove mere nisu usmerene na kažnjavanje roditelja, već je Ministarstvo, kroz preventivni nadzor, što je i obaveza države, dobrovoljno omogućilo roditeljima, da kroz posebne programe i dostupnost posebnim znanjima i veštinama, nauče nenasilne metode vaspitanje deteta.

Naveo je i da je preporuka Komiteta za prava deteta Ujedinjenih nacija izričita zabrana fizičkog kažnjavanja dece i upotreba sile kao načina vaspitnog sredstva.

"Vaspitanje dece počinje od rođenja. Ako koristimo silu kao vaspitno sredstvo naša deca se uče jednom modelu u kasnijem životnom dobu, koji podrazumeva da svaki konflikt mogu da reše kroz upotrebu sile, a mi to ne želimo. Ministarstvo će i dalje ispunjavati svoju misiju koju ima, a to je stvaranje boljeg i humanijeg društva", zaključio je Vulević.

Konferenciji su prisustvovali ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, direktorka predstavništva Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) u Srbiji Regina de Dominicis i doktorka Instituta za mentalno zdravlje Milica Pejović Milovančević.Povezano

Sve vesti