mondo.rs,Tanjug

Han: Pokušaću u junu da odblokiram dijalog (VIDEO)

Autor:

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da će će u junu pokušati da odblokira dijalog Beograda i Prištine. Šefica EU diplomatije ocenjuje da jučerašnja dešavanja na KiM pokazuju da je staus quo neodrživ.

2
A- A A+

Kosovo Foto: Guliver Getty Images/Chris McGrath


"Već u junu ću još jednom pokušati da odblokiram tu situaciju tako što ću komunicirati sa obe strane kako bismo eventualno nešto pripremili za jul", rekao je Han u Briselu.

On je dodao da ne može da tvrdi da će uspeti u tome, ističući da u svakom slučaju treba iskoristiti sve mogućnosti i dati sve od sebe da bi se dijalog odblokirao.

Izvor: Tanjug

Trenutna situacija ne samo da nanosi štetu dvema stranama već i celom regionu, kazao je Han na konferenciji za medije povodom predstavljanja godišnjeg izvaštaja Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana na putu ka EU.

Situacija između Beograda i Prištine je još napetija nakon jučerašnjeg upada kosovske policije na sever Kosova i hapšenja.

Pucnjava i šok bombe u Zubinom Potoku: Ranjeni Srbi!

"Situacija teža nego do juče"

A šta kaže o tome Federika Mogerini...

Šefica EU diplomatije ocenjuje da jučerašnja dešavanja na KiM pokazuju da je staus quo neodrživ i da Beograd i Priština moraju da se vrate za pregovarčki sto i rade na pravno obavezujućem sporazumu.

"Verujem da ovo što se juče desilo predstavlja podsetnik za sve nas o neophodnosti pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine kroz pravnoobavezujući sporazum. To bi bila i najbolja garancija za dobrobit celog regiona u smislu pomirenja, regionalne integracije i ekonomskog razvoja",  izjavila je Mogerini.

Federika Mogerini je upozorila da se konfrontacije, pa i konflikti mogu javiti u svakom trenutku.

"Zato smatram da smo na raskrsnici. Ako kredibilna EU perspektiva regiona danas bude pametno upotrebljena, to će ohrabriti saradnju i dovesti do nepovratne promene. U suprotnom, vidim rizik da se mračne sile prošlosti vrate i moć da izgubimo ovu istorijsku mogućnost za pomirenje, jedinstvo i ekonomski prosperitet regiona" , kaže Mogerini.

Šefica EU diplomatije ocenjuje da su i lideri i narod Srbije i Kosova i Metohije spremni da idu ka sporazumu o normalizaciji odnosa, ali da je preduslov za to suspenzija ili povlačenje tarifa, koje su prištinske vlasti uvele za robu iz Srbije.

Ona je navela očekivanje da će mudrost prevladati i da će se dijalog uskoro nastaviti.

Povezano

Sve vesti