mondo.rs

Prva Honda sa kamerama umesto retrovizora (FOTO, VIDEO)

Autor:

Evo kako će raditi novi sistem, koji će biti instaliran prvo u Hondi e.

Prva Honda sa kamerama umesto retrovizora (FOTO, VIDEO) Foto: promo/Honda

Mala gradska Honda e će imati kamere umesto retrovizora, potvrdio je japanski proizvođač.

Iako su kamere bile deo i koncepta i prototipa, mnogi su bili skeptični da će "Side Camera Mirror System" (SCMS) ostati i u finalnoj verziji.

Honda e će tako postati prvi serijski kompaktni model koji neće imati spoljašnja ogledala, a ova tehnologija će doneti veliku promenu u izgledu automobila, sigurnosti i aerodinamici.

Kamere, koje se nalaze na mestu tradicionalnih retrovizora sliku će prenositi na ekrane, dijagonale šest inče, smeštene pored niza ekrana. Njihova pozicija je takva da će omogućiti vozačima da na prirodan način vide šta se dešava iz njih.

Ova dva ekrana, inače, nastavljaju se na niz ekrana postavljenih ispred vozača i suvozača.

Honda E prototip Foto: promo/Honda Honda E prototip

SCMS će smanjiti otpor vazduha za čak 90 odsto u odnosu na klasične retrovizore, a omogućiće i ekonomičniju vožnju, odnosno povećaće autonomiju električne Honde za 3,8 odsto. Uz to, značajno će biti manja buka, koja se stvara pri vožnji velikim brzinama.

Što se sigurnosti tiče, u odnosu na retrovizore, kamere povećaju ugao vidljivosti za 10 odsto, u normalnom modu, odnosno čak 50 odsto, u širokougaonom modu, a to je i poseban način rada prilikom vožnje unazad. Još jedna prednost se odnosi na noćnu vožnju i eliminisanje zaslepljivanja vozača farovima vozila, koja se nalazi iza.

Izvor: promo/Honda

Honda e stiže na evropsko tržište krajem godine i željno se iščekuje, jer se do sada čak 25 hiljada ljudi registrovalo na Hondinim sajtovima u Nemačkoj, Francuskoj, Norveškoj i Velikoj Britaniji i oni će imati mogućnost "preče kupovine".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti