Tanjug

Priština ne da prebacivanje Krasnoščekova na VMA

Autor:

Ambasador Rusiju u Srbiji, Aleksandar Čepurin, saopštio je danas da se prištinske vlasti dosad protive evakuaciji radi lečenja u Beogradu saradnika UNMIK-a Mihajila Krasnoščekova, kojeg je prebila kosovska specijalna policija.

7
A- A A+
čepurin,vučić,dodik Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

"Izaziva nelagodnost to, da se prištinske vlasti dosad protive evakuaciji radi lečenja u Beogradu zverski istučenog od njihovih 'policajaca', saradnika UNMIK-a Mihajila Krasnoščekova. To je van granica ljudskog razumevanja", saopštio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Rus iz Unmika pušten, Srbin još u zatvoru!

Službenika UNMIK-a, državljanin Ruske Federacije Mihail Krasnoščekov, kojeg su u utorak brutalno pretukle kosovske policijske snage tokom upada na sever KiM, jer je navodno učestvovao u protestu Srba, trebalo bi danas iz bolnice u Severnoj Mitrovici da bude prebačen na Vojnomedicinsku akademiju u Beograd, izjavio je ranije advokat Goran Petronijević.

POKRENUTE ISTRAGE U MOSKVI I U UN

Krasnoščenkov rekao je da su UN pokrenule istragu poslije policijske akcije tokom koje je povređen na severu Kosova i Metohije.

"Istraga bi trebalo da pokaže kako su te jedinice postupale i prema međunarodnom pripadniku (misije) i prema lokalnom stanovništvu. Verovatno će i policija da vodi istragu, ali oni će imati različito gledište koje se ne poklapa sa našim. Kao predstavnik međunarodne organizacije UN nemam prava da dajem bilo kakve zvanične izjave. Za to postoji specijalno odeljenje", rekao je Krasnoščenkov TV Rusija 24.

Govoreći o incidentu u kome je ranjen, on je istakao da radi već 20 godina, tako da za njega "ovo nije neka neobična situacija".

Krasnoščenkov je odgovarao na pitanja ležeći u bolničkom krevetu, na licu mu je vidljiva modrica, a neke riječi izgovarao je sa poteškoćom, mucajući, prenosi Sputnjik.

Istragu su pokrenuli i MOskvi, gde je ruski istražni komitet pokrenuo predistražni postupak u vezi sa napadom na KiM na državljanina Rusije, zaposlenog u UN. Oni navode daje tretman prema njemu, i njegovo hapšenje, predstavljaju bezobzirno kršenje međunarodnog prava i normi civilizovanog društva.

NOVO HAPŠENJE: Priveli Srpkinju u Zubinom potoku?

U jutarnjim časovima 28. maja, navodi Komitet, kosovska policija je upala u severne opštine na KiM, mahom naseljene srpskim stanovništvom, i između ostalih uhapsila i Krasnoščenkova koji užuva diplomatski imunitet.

Agencija prenosi da će istraga proučiti sve detalje incidenta i dati pravnu procenu akcija preduzetih prema Krasnoščenkovu.

Povezano

Sve vesti