mondo.rs,Tanjug

Ministarka: Žene, ne smete da ćutite kad vas neko bije!

Autor:

Učestali slučajevi nasilja nad ženama u Srbiji. Potpredsednica vlade i predsednica Kordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poziva celo društvo u pomoć, a ženama poručuje: "Ne smete da ćutite".

32
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

Stanje u vezi sa nasiljem u porodici u Srbiji je alarmantno, pokazuje statistika. Za samo pet meseci ove godine porodično nasilje odnelo je 11 žrtava (dovoljno je da pogledate u sekciju Povezane vesti u okviru ovog teksta).

Od juna 2017. godine zaključno sa aprilom ove godine, prijavljeno je više od 90.000 slučajeva nasilja, saopšteno ne nedavno u Beogradu.

O učestalim slučajevima ovog vida nasilja, danas je govorila potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Kordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, koja apeluje na pomoć celog društva.

"Ne može sve da uradi država. Država je u prethodnih nekoliko godina izmenila sve zakone i uveli smo nešto što nije postojalo ni u razmišljanjima pre pet, sest godina, tada čak ni partnersko nasilje nije bilo deo zakona", rekla je Mihajlović novinarima u Beogradu.

Država je, navela je, kada je reč o nasilju, kako porodičnom i nad ženama, pored zakonske regulative naložila i jacu koordinaciju institucija i pojačala njihov rad.

"Nemoguće je da samo jedan subjekt u društvu reši jedan od najvećih problema", rekla je ona.

Istakla je da je važna uloga i medija, ali i pojedinaca da bi se rešio ovaj problem.

"Ako kažemo da svaka druga ili treća žena trpi neki vid nasilja, koliko nas ima ovde, u ovoj prostoriji, koliko ima žena, verovatno neka trpi nasilje, mi to znamo, ali ćutimo na tako nešto dok ne dođe neka situacija", rekla je Mihajlović.

Za žene nasilje u porodici "privatna stvar"

Ona je navela da se uglavnom o tome javno govori tek kada se nešto desi i da je važno da se o tome priča pre nego što do toga dođe i preduprede takvi slučajevi.

"Moramo da razmišljamo šta svako od nas može da učini da do toga ne dođe ili ako znamo za neki slučaj, kako to da sprečimo. Država je uradila sve, šta još treba uradiće ali moramo svi znati I osetiti da je taj problem pored nas", rekla je Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug

Povezano

Sve vesti