mondo.rs

Kako da vam grudi ostanu čvrste i podignute

Autor:

Protiv prirode se ne može – grudi u 50. ne mogu da izgledaju isto kao u 20, ali svakako možete da preduzmete neke korake kako bi one bile čvršće i podignutije.

Kako da vam grudi ostanu čvrste i podignute Foto: Guliver/Getty images plus/iStock/deagreez

Evo nekih saveta stručnjaka u vezi sa tim kako da vam grudi što duže budu čvrste i podignute.

Vežbajte

"Svi bismo voleli da postoji vežba koja će podići grudi, ali ne postoji. S druge strane, vežbama koje će zateći mišiće grudi i ramena možete da stvorite iluziju podignutijih grudi. Time što ćete ojačati ove mišiće sprečićete da se pogrbite, a ujedno će vam mišić ispod i oko grudi biti zatenutiji", kaže Dženi Frensis, urednica magazina Fabulous Fitness.

Evo i njenih predloga vežbi.

Prva vežba: Uzmite teg odgovarajuće težine i stanite uspravno, tako da su vam stopala u pravu ramena, blago savijte kolena i nagnite napred gornji deo tela. Leđa treba da vam budu prava, a onda uzmite teg u ruke. Teg podižite do visine stomaka, a zatim ga spustite na pod, pa ponavljajte ovaj pokret.

Druga vežba: Lezite na leđa, tako da su vam kolena savijena, a stopala oslonjena na pod. U rukama držite bučice, tako da vam dođu ravno iznad grudi. Polako ispravljajte ruke na stranu (ruke su blago savijene u laktovima), a zatim ponovo skupite ruke iznad grudi.

Frensisova dodajte da možete da radite i sklekove, i savetuje da svaku od ovih vežbi radite po 40 sekundi.

Jedite zdravo

"Hrana koju jedete može da pomogne u zaštiti kolagena koji će drugi održati čvrstim godinama. Šargarepa, mango, kajsije, slatki krompir i breskve, svoju boju dobijaju od veoma hranljivog pigmenta beta-karotena. To, plus pigment iz paradajza i kukuruzna, telu daju unutrašnju zaštitu SPF tri ili četiri. To pomaže u zaštiti kože kako starimo, a čvršća koža će pomoći i da vam grudi duže stoje 'na mestu'", tvrdi nutricionistkinja Amanda Arsel.

Ona savetuje i da što je više moguće izbegavajte slatkiše i gazirane napitke jer, uz rafinisane ugljene hidrate, poput belog pirinča i testa, mogu loše da utiču na čvrstinu kože.

"Naučnici veruju da kada se poveća nivo šećera u krvi nakon konzumiranja ovakvih namirnica, tada se nanosi šteta i kolagenu. Ovim procesom, koji se naziva glikacija, koža, uključujući i kožu oko grudi, postaje manje fleksibilna i sklonija je pojavi bora", objašnjava ona.

Nosite odgovarajući brushalter

"Svaka žena ima drugačiji oblik i veličinu tela, zato je važno da se brushalter tome prilagodi. Oblik tela je važan koliko i veličina, a u obzir uzimamo i starost žene, kako bismo joj preporučili odgovarajući grudnjak. Obično savetujemo ženama da provere svoje mere svakih šest do 12 meseci", kaže stručnjack za brushaltere u Marks&Spencer-u Džulija Merser.

Ona ističe da odgovarajući brushalter može da poboljša držanje tela, da utiče na to da vam odeća bolje stoji, ali i da imate više samopouzdanja.

"Postoji samo jedan mišić grudi, pektoralni. Ostatak strukture grudi čine osetljiva tkiva. Morate da im pružite podršku kako biste sprečili istezanje kože, a upravo to će uraditi dobar brushalter. Uvek savetuje nošenje grudnjaka zbog podrške koju pruža tkivima".

Slušajte lekara

"Grudi se neizbežno menjaju s godinama jer se menjaju tkiva, a i gravitacija 'dolazi po svoje'. Najveći izazove se javlja u menopauzi, kada niži nivo estrogena dovodi do skupljanja glandularnog dela dojke, pa grudi postaju opuštenije. Pušenje doprinosi slabljenju ligamenata, pa je najbolje da ne pušite. Pokušajte da izbegnete i velike promene telesne težine. Velike grudi se lakše opuste. Bradavice i koža grudi su osetljivi, pa izbegavajte izloženost UV zracima koji ubrzavaju starenje kože, a pored toga povećvaju i rizik od raka kože", savetuje dr Kerol Kuper.

Hidrirajte kožu

Dermatolozi ističu da hidratacija kože pomaže tako što koža duže ostaje elastična. Zato, ne štedite na kremi ili mleku za telu, a kada izlazite napolje obavezno nanosite i kremu sa SPF zaštitom.

Povezano

Sve vesti