mondo.rs

HAOS na Festivalu "Mirdita" na Dorćolu! (VIDEO)

Autor:

Sprečen pokušaj napada huligana na Dorćol plac u Beogradu gde se održava drugi dan Festivala "Mirdita - Dobar dan", kojim se predstavlja kulturna scena Prištine.

184
A- A A+
Mirdita - navijači Foto: MONDO/Predrag Vujič Mirdita - navijači

MONDO reporter javlja da je policija regovala pošto je navijačka grupa krenula ka mestu gde se održava festival.

Policija je potom blokirala pristup Dorćol placu. Blokirana je Ulica cara Dušana i Dobračina.

Izvor: Kurir

Na Dorćolu se osećao miris suzavca.

Okupljeni "navijači" pevali su pesme o Kosovu.

Pogledajte snimke:

Izvor: Kurir

U Dorćol Platzu, u Dobračinoj 59 u 18h je održana debata i promocija knjige: “Živeti uz sećanje na nestale”, a za  20:00 održana projekcija dokumentarnog filma “Ferdonija”. U pitanju je dokumentarna priča reditelja Gazmenda Bajrija o životu žene čiji su svi članovi porodice poginuli tokom rata na Kosovu.

Izvor: Kurir

Grupa desničara nosila je transparente i pevajući pesme o Kosovu i Metohiji, iskazujući revolt zbog održavanja festivala.

Izvor: Kurir

Pred njih je stao kordon policije nakon čega su se razišli.

Izvor: Kurir

Izvor: Kurir

I sinoć, na otvaranju festivala ispred Centra za kulturnju dekontaminaciju,okupili su se desničari gnevni zbog održavanja festivala. 

Ovo je šesti put da se održava festival i svake godine je nailazio na bojkot, što političkih partija, što desničarskih grupa. Ove godine, situacija je još "usijanija" nakon upada kosovskih specijalnih jedinica na sever.

Organizatori sa druge strane ističu da je festival koristan i dobronameran, jer mu je cilj da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Festival traje još dva dana.

Povezano

Sve vesti