mondo.rs

Evropo, stiže ti ustaša u parlament, srećno!

Autor:

Na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj je dovoljan broj glasova za mandat dobila Ruža Tomašić, koja se ne usteže da poruči: "Ne dam na ustaški pokret!".

Evropo, stiže ti ustaša u parlament, srećno! Foto: Guliver Getty Images/Darko Bandic Ilustracija

Evropska unija, zajednica evropskih država i naroda, osnovana je kao tekovina odbrane od najvećeg zla u istoriji čovečanstva - nacističke ideologije i bez dileme predstavlja najvažniji događaj u istoriji Evrope posle Drugog svetskog rata.

Ali, nekoliko decenija nakon što je stvorena unija evropskih država i širi se iz godine u godinu, desiće se da neprikriveni nacisti, na legalan način, uđu u organ koji odlučuje - Evropski parlament.

Naime, dovoljan broj glasova na izborima u Hrvatskoj dobila je Ruža Tomašić, osvedočeni ustaša, odnosno osoba koja se ne libi da pohvalno govori o jednom od nazločinačkijih pokreta u istoriji ovog podneblja. Doduše, ona je već bila u Evropskom parlamentu u prethodnom mandatu, sada je opet dobila poverenje birača.

"Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla?", izjavila je Tomašić u telefonskom razgovoru za portalnovosti.com.

Ovaj medij je posvetio celu naslovnu stranu Ruži Tomašić, uz sjajan naslov: "Ruža ustaška", prikazujući njene fotografije iz mladosti, kada je u ustaškoj uniformi po hrvatskim zavičajnim domovima, 70-ih i 80-ih godina, javno recitovala svoje i tuđe pesme posvećene Anti Paveliću, ustašama i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

U članku koji je objavio portalnvosti.com, a preneo Index.hr, navodi se da je ona svoje pesme objavljivala u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, koji je vodio Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i prvi čovek ustaške organizacije Hrvatski oslobodilački pokret.

Prema rečima Ruže Tomašić, "ustaše treba odvojiti od onoga sto se dešavalo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata"(?!), navodeći da je nakon dosta razgovora i čitanja knjiga shvatila da je "ustaški pokret bio odgovor na Šestojanuarsku diktaturu" kralja Aleksandra Karađorđevića.

"Za vreme Drugog svetskog rata dešavalo se puno zločina. Tokom te četiri godine NDH se odvajala od onoga što je predstavljao ustaški pokret. Apsolutno treba osuditi one koji su činili zločine na svim stranama, ali ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za svoj dom", rekla je Ruža Tomašić.

O ustaškom vođi, poglavaru NDH, Ante Paveliću, Tomašić kaže da je "on bio narcisoidan" i da je "puno stvari mogao drugačije da uradi"

"Nije morao da ima logore, ali tada je bio rat. Trebalo je živeti u tom vremenu", našla je ova novopečena evropska poslanica opravdanje za ustaške logore u kojima je ubijeno na desetine hiljada ljudi, poput Jasenovca.

Povezano

Sve vesti