• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bolje živeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana bedno"

Izvor mondo.rs

Na šetalištu na obali Save, u centru Beograda, otvorena izložba povodom 50 godina jednog od najpopularnijih stripova u bivšoj Jugoslaviji - "Alan Ford". Pogledajte fotografije! I Slovenci obeležavaju pola veka "Alana Forda".

 Alan Ford strip Alan Ford 50 godina stripa Alan Ford Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ima li nekoga da nije čuo za Alana Forda, Boba Roka, sir Olivera, Broja 1, Jeremiju, Grunfa, za čuvenu grupu TNT?

Strip, čiji se fazoni i rečenice i danas prepričavaju u svakodnevnom govoru, tipa: "Bolje živeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana u bedi", "Nije važno učestvovovati, važno je pobediti", "Ako kaniš pobediti, ne smeš izgubiti", "Ko spava nije budan", "Bolje biti bogat nego ne biti", "Ko leti, vredi, ko vredi, leti, ko ne leti, ne vredi", "Halo Bing, kako brat?"...

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE SA IZLOŽBE NA SAVSKOM ŠETALIŠTU

Od prvog broja ovog čuvenog italijanskog stripa u maju 1969. godine, "Alan Ford" je stekao veliku popularnost, a mnoge zaljubljenike u ovu političku satiru i danas uspeva da nasmeje do suza.

Strip su osmislili Italijani, scenarista Lućano Seki - Max Bunker i crtač Roberto Raviola - Magnus, koji kao osnovu radnje koriste parodiju na glamurozne tajne agente, poput Džejmsa Bonda.

Ali, italijanski autorski dvojac, koji je stvorio Alana Forda i Grupu TNT, nije presudno značajan za popularnost stripa u bivšoj Jugoslaviji, već pre svega prevodioci Nenad Briksi i njegov sin Davor, koji su "pogodili" duh ne samo likova, već i celokupne atmosfere stripa i okolnosti ove krajnje neobične družine.

Ovaj strip je prvi put u Jugoslaviji objavljen 1970. godine u izdanju zagrebačkog "Vijesnika".

Zašto je ovaj strip, u kojima su autori ismevali ne samo likove iz Njujorka, već i društvene okolnosti i prilike, bio izuzetno popularan i bišvoj Jugoslaviji? Odgovor može da bude samo jedan - prepoznavali smo se u tim likovima, u sveopštem lopovluku, bedi, dilentatizmu, pohlepi, glupostima, apsurdnim situacijama, koje su ovde postale realnost...

"Alan Ford" smo mi - iščašeni, "van vinkla", što bi se reklo, iracionalni, korumpirani, bahati, jadni, siromašni, bedni (na svaki način), mi živimo "Alana Forda", montipajtonovski.

Otuda su se i "primile" mnoge rečenice iz stripa, koji je "legao" uz crnohumorne filmove poput "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug"...

Posetite izložbu na šetalištu kraj Save!

LJUBLJANA: "ULAZ BESPLATAN, IZLAZ 5 evra"

Pola veka "Alana Forda" obeležavaju i Slovenci. U Narodnoj galeriji u Ljubljani organizovana je izložba pod nazivom "Alan Ford trči počasni krug", na kojoj su čak 162 eksponata.

Između ostalog, postavljena je i wc šolja, na kojoj je obaveštenje posetiocima: "Fotografiši se i pošalji sliku".

Još jedna zanimljivost - u skladu sa jednom od čuvenih izreka iz stripa: "Ulaz je besplatan, izlaz se naplaćuje", tako je i ova izložba koncipirana. Ulaz se ne naplaćuje, izlaz je 5 evra/3 evra.

POGLEDAJTE

 VIDEO SA OTVARANJE IZLOŽBE

Alan Ford - izložba u Ljubljani
Izvor: Narodna galerija Ljubljana/YouTube

Komentari 31

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Predo

Alan:"Bobe, ali ti ne znas da plivas".

Kjevo

Mister No.

1975

Cijena? Prava sitnica!

SERIJE