Tanjug

Gradonačelnik zove građane na slavu

Autor:

Grad Beograd obeležiće svoju slavu - Spasovdan u četvrtak, 6. juna, liturgijom u Vaznesenjoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama, najavio je danas domaćin slave, gradonačelnik Zoran Radojičić.

2
A- A A+

spasovdan Foto: MONDO, Mario Milojević

Radojičić je napomenuo da je slava Grada ujedno slava i svih koji žive u Beogradu i koji ga vole, i najlepši način da se obeleži taj praznik je da to bude zajednički pa je pozivao sve sugrađane da prisustvuju liturgiji i učestvuju u svečanoj povorci.

Spasovdanska litija će se kretati se ustaljenom trasom beogradskim ulicama.

Kako je saopštila Gradska uprava, prvo stajanje, za molitve za zdravlje Beograđana, je kod Terazijske česme, drugo kod Saborne crkve, za molitve za poštedu od stradanja, mir i napredak, a treće za molitve za pokoj duša svim palim junacima Beograda u dvorištu Vaznesenske crkve.

Radojičić je podsetio da Grad slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine Beogradu dao status prestonice i ukazuje da je ona delila sudbinu grada.

"Kao i Beograd, njegova krsna slava ima burnu istoriju. Obeležavanje gradske slave je povremeno bilo zabranjeno i prekidano, ali i obnavljano. Simbolično ukazuje na uzdizanje, nadu i veru", istakao je Radojčić i dodao da mu je velika čast što je ovogodišnji domaćin slave.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg, ili u narodu uobičajeno, Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, a spada u pokretne praznike - uvek pada u četvrtak, četrdeset dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Povezano

Sve vesti