mondo.rs

Ako putujete u inostranstvo...

Autor:

Evo nekoliko saveta za putovanje u inostranstvo koje je MUP objavio na svom sajtu, možda će vam biti od koristi.

Ako putujete u inostranstvo... Foto: Guliver/Getty Images/champlifezy@gmail.com

Ukoliko putujete samostalno, proverite sve adrese, gradove, telefone, imena svih lica, hotele i prenoćišta, kao i udaljenost odnosno kilometražu i troškove preko Internet pretraživača. Sve podatke, bitne brojeve telefona i rezervacije zapišite ili fotografišite i čuvajte na bezbednom mestu uvek sa sobom. Dokumente, gotov novac, kreditne kartice i bitne podatke uvek nosite uz telo, najbolje u nekoj neupadljivoj torbici oko struka ispod odeće ili unutrašnjem džepu.

Imajte na umu da je za maloletna lica, ukoliko putuju samostalno, sa osobom koja im nije roditelj ni staratelj, ili samo sa jednim roditeljem, pri prelasku državne granice, potrebno je da imaju saglasnost roditelja.

"Zakonom o graničnoj kontroli propisano je da za prelazak državne granice maloletno lice, državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora posedovati overenu saglasnost oba roditelja, ako zajednički vrše roditeljsko pravo, ili zakonskog zastupnika", rekli su za MONDO iz MUP-a.

Saglasnost se overava kod javnog beležnika. 

Ukoliko odlučite da putujete posredstvom turističke agencije, putujte preko agencija članica Nacionalne asocijacije turističkih agencija Republike Srbije (www.yuta.rs). Agencije imaju profesionalne vodiče koji brinu o grupi koja putuje sa njima.

Preporučujemo i da se u diplomatsko-konzularnom predstavništvu zemlje u koju putujete informišete o propisima, kulturi i običajima, tradicijom, ponašanjem, eventualnim ograničenjima u prenošenju robe (hrane, lekova itd) i drugo. Takođe možete preko sajta Kluba putnika Srbije www.serbiatravelers.org da saznate iskustva i korisne savete onih koji su se vratili sa putovanja iz inostranstva, kao i da se upoznate sa mestima, običajima, propisima, tradicijom ishrane, ponašanja i oblačenja zemlje u koju putujete.

Putujte u društvu, sa nekim ko zna neki svetski jezik ili jezik zemlje u koju putujete, a ukoliko putujete sami i ne govorite jezik zemlje u koju putujete, nabavite mali rečnik sa osnovnim frazama vezanim za putovanje. Poznavanje nekoliko reči jezika može pomoći u rešavanju brojnih situacija.

Ukoliko putujete vozom, možete preko Internet pretraživača da proverite red vožnje svih vozova u Evropi, saznate praktične savete i podatke o železnicama širom sveta, tačne cene i vrste vozova, kao i neke promocije, pogodnosti ili druge korisne informacije.

Ukoliko putujete autobusom, na sajtovima www.eurolines.comwww.lasta.co.rswww.bas.rs,www.srbija-tours.com nalaze se informacije o međunarodnim linijama, cenama i relacijama, autobuskih kompanija koje povezuju gradove EU sa većim gradovima u Srbiji.

Ukoliko putujete avionom, širom Evrope postoje tzv. jeftini letovi, koji su ponekad najjeftiniji način putovanja između dve zemlje. Postoji više sajtova pomoću kojih se mogu tražiti jeftini letovi, a najpoznatiji su www.skyscanner.netwww.whichbudget.com i www.low-cost-airline-guide.com.

Ne zaboravite da kod uglavnom svih jeftinih letova postoji strogo ograničenje težine prtljaga i da se svako prekoračenje skupo naplaćuje. Ako odlučite da putujete avionom, proverite kolike su aerodromske takse, ukoliko ih ima i ne zaboravite da je kontrola ručnog prtljaga vrlo stroga, tako da tečnost i predmete kao što su makazice, nožići i slično ne nosite sa sobom u ručnom prtljagu. Tačne spiskove stvari koje su dozvoljene u ručnom prtljagu možete da vidite na sajtovima avioprevoznika.

Pre polaska preporučujemo da na Internetu pogledate podatke o lokalnom prevozu u gradu u koji putujete. U velikim evropskim gradovima često je najbolja opcija metro, zbog velikih gužvi. Ukoliko planirate da koristite metro više dana, preporučujemo kartu za više vožnji (jeftinija je).

ZA VOZAČE

MUP na svom sajtu podseća vozače da pre putovanja u inostranstvo:

- izvade međunarodnu vozačku dozvolu u nekoj od poslovnica AMSS i da je nose sa sobom zajedno sa nacionalnom vozačkom dozvolom tokom upravljanja vozilom u inostranstvu;

- izvade Međunarodnu kartu za osiguranje automobila ("zeleni karton");

- izvade u AMSS punomoć za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu ukoliko nisu vlasnici vozila;

- provere u kojim zemljama se plaćaju autoputevi, a gde su besplatni, da vas ne bi iznenadila cena putarine, kao i uslove za kupovinu vinjete – nalepnice koja služi kao dokaz plaćanja vremenski ograničenog prava na upotrebu određenih vrsta puteva.

Preporučujemo vozačima, da se pre polaska na put u neku od zemalja EU na sajtovimawww.viamichelin.com, AMSS www.amss.rs detaljno informišu o saobraćajnim propisima koji su važeći kod njih, troškovima puta, potrebnoj kilometraži. Savetujemo i korišćenje GPS uređaja.

U toku putovanja, savetujemo vozačima da prave češće pauze u vožnji radi odmora i da pre polaska naprave plan puta uz pomoć specijalizovanih sajtova na Internetu.

Tokom boravka u inostranstvu vozači bi trebalo da striktno poštuju pravila saobraćaja i saobraćajne znakove s obzirom na visoke kazne za saobraćajne prekršaje u zemljama EU.

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Zdravlje je najbitnije! Pre puta proverite zdravstveno stanje i informišite se preko sajta Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje www.rzzo.rs, o uslovima zdravstvene zaštite u inostranstvu.

Raspitajte se i o uslugama dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i o tome koje usluge plaćate lično, pa vam se posle refundiraju, a koje usluge osiguranje plaća umesto Vas. Ne zaboravite da ponesete sa sobom polisu zdravstvenog osiguranja koju ste izvadili pre polaska, a u slučaju zdravstvenih problema u toku putovanja obratite se lokalnom lekaru.

Ako u trenutku polaska na put pijete lekove, proverite da li je lek koji pijete dozvoljen u zemlji u koju putujete. Najbolje je da sa sobom ponesete rezervnu količinu neophodnih lekova.

Voda sa slavine nije preporučljiva za piće u nekim zemljama, te se uvek raspitajte o tome kada stignete u neki grad. Kada po ceo dan putujete, često niste u mogućnosti da operete ruke, pa je korisno imati vlažne maramice sa alkoholom u džepu, kao i flašicu vode i nešto za grickanje u rancu.

U kojim državama (ne) smete da pijete vodu sa česme

BUDITE "NA VEZI"

Pre putovanja dobro bi bilo da proverite ispravnost mobilnog telefona i punjača (ponekad od mobilnog telefona može da zavisi vaša bezbednost), kao i da memorišete u telefon brojeve telefona diplomatsko konzularnih predstavništava R Srbije, zemlje u koju putujete. (www.mfa.gov.rs)

Proverite na sajtu svog mobilnog operatera, koji su najpovoljniji roming partneri, da u inostranstvu ne biste ostali bez kredita.

Besplatni evropski broj poziva za pomoć je 112 i važi u svim zemljama EU (objedinjuje policiju, hitnu pomoć i vatrogasce).

Proverite da li vaša banka omogućava "e-banking", kako biste prema potrebama mogli da prebacite novac sa tekućeg računa na karticu za plaćanje u inostranstvu.

PASOŠ - NAJVAŽNIJI DOKUMENT U INOSTRANSTVU

Pokažite ga samo službenim licima!

Ukoliko izgubite putnu ispravu u inostranstvu, prijavite gubitak isprave policijskom organu zemlje u kojoj boravite i zatražite potvrdu o prijavi gubitka. Sa tom potvrdom obratite se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, koje će Vam, po sprovedenom postupku izdati putni list sa rokom važenja potrebnim za povratak u Srbiju, a najduže do 60 dana. Pre povratka u Srbiju, proverite da li vam je za zemlje u tranzitu potrebna viza.

Pazite da ne postanete žrtva trgovine ljudima. Trgovina ljudima je jedna od najprofitabilnijih globalnih kriminalnih aktivnosti poslednjih 20 godina, zajedno sa trgovinom narkoticima i oružjem. Trgovci ljudima mogu biti i muškarci i žene, a u početnoj fazi najčešće su to osobe bliske žrtvama.

Žrtva trgovine ljudima postaje se najčešće preko:

- oglasa za primamljive poslove u inostranstvu

- novostečenih poznanika tzv. prijatelja koji obećavaju poslove, brak i bezbrižnu budućnost.

Kako se možete zaštititi i izbeći opasnost od trgovine ljudima u inostranstvu? Dokumenta nosite uvek sa sobom i ne dajte ih drugim osobama

- pre polaska u inostranstvo iskopirajte pasoš i kopiju ostavite na sigurno mesto ili skenirana – fotografisana dokumenta čuvajte u memoriji kartice mobilnog telefona, kartici fotoaparata ili USB.

- porodici i prijateljima ostavite podatke gde, kada, kako i sa kime putujete

- pre putovanja preporučujemo da otvorite web-mail, preko kog možete da održavate komunikaciju iz svakog internet kafea u svetu

- održavajte kontakt sa najbližima (telefonom, SMS, e-mail...)

Povezano

Sve vesti