mondo.rs

Preminuo kompozitor Đelo Jusić

Autor:

Čuveni hrvatski kompozitor Đelo Jusić umro je u 80. godini u Zagrebu.

Preminuo kompozitor Đelo Jusić Foto: Mondo/Stefan Stojnaović

Za "avaz.ba" ovo je potvrdio njegov sin Đelo Jusić mlađi. Dugo se borio s rakom prostate, pa je pre izvesnog vremena operisan u bolnici u Dubrovniku. Ipak, bolest je uznapredovala i Đelo Jusić je preminuo u 80. godini u Zagrebu.

Đelo Jusić ostaće upamćen po svom sjajnom umetničkom delu. Vrhunski kompozitor, odlični gitarista, vrhunski aranžer i dirigent, karijeru je počeo davne 1961. godine s "Dubrovačkim trubadurima". Decenijama se ubraja među najznačajnije ličnosti muzičke i umetničke scene na prostorima bivše Jugoslavije. Za posleratnu BiH najznačajniji je oratorijum "Srebrenički inferno", koji je Jusić komponovao.

Jusić je bio zaljubljen u Sarajevo.

"Ni u jedan grad ne mogu doći kao u Sarajevo, da se ismejem, nasmejem, da se obradujem, da se i sa mnom obraduju prijatelji", kazao je Jusić jednom prilikom. premose hrvatski portali.

Roditelji su mu bili iz BiH, majka iz Mostara, otac iz Prozora. Porodica Jusić je 1927. godine došla u Dubrovnik.

"Zato mi svi, i brat i ja, imamo begovske manire. Ima u tome nešto. A kako Bosnu doživljavam… Jeste li vi slušali 'Srebrenički inferno'? To je čista Bosna. Slika bledi, reč da ne govorim, muzika je jedino što ostaje. To je jedan od najvećih dokumenata, ne samo 'inferno' nego i ostalo. Niko ne čita Betovenovu biografiju nego sluša muziku", poručio je svojevremeno Jusić.

Povezano

Sve vesti