mondo.rs,Fonet

"Šamar" Crnoj Gori: Šta radite Tari?

Autor:

Evropska komisija uputila je oštre kritike Crnoj Gori za zaštitu životne sredine i očuvanja prirode, pišu crnogorski mediji.

22
A- A A+
Tara, kanjon Tare, reka Tara Foto: MONDO/Predrag Vujić


"Nadležni trebala tačno da procene i spreče moguće negativne uticaje po životnu sredinu gradnje u nacionalnom parku Skadarsko jezero i na reci Tari u kontekstu gradnje autoputa Bar-Boljare", piše u delu izveštaja Evropske komisije o Crnoj Gori.

U prošlogodišnjem izveštaju EK traži da se "preduzmu mere", a ove godine Brisel traži da se "preduzmu hitne mere" na očuvanju i poboljšanju ekološke vrednosti zaštićenih oblasti.

Krajem prošle godine, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora i Vijesti upozorili su javnost na mogućnost uništavanja korita Tare tokom gradnje autoputa.

"Poražavajuće je da EK prepoznaje devastaciju reke Tare zbog izgradnje autoputa i ukazuje na neophodnost stroge procene i sprečavanja mogućih negativnih uticaja na životnu sredinu, a da mi vodimo još društvenu polemiku da li devastacije ima ili nema", navodi se iz Koalicije 27, koju čine organizacije koje se bave zaštitom prirode.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:EK od Crne Gore ponovo traži da se ubrza implementacija nacionalne strategije, naročito u oblastima zaštite otpada, voda i prirode.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Povezano

Sve vesti