MONDO/Tanjug

Narodno pozorište:Novo "Labudovo jezero" i poseban gost

Autor:

Jedina baletska premijera nacionalnog teatra je nova verzija kultnog baleta, a specijalni gost iz Rusije igraće ga ove jeseni!

Narodno pozorište:Novo "Labudovo jezero" i poseban gost Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Nova koreografska verzija baleta Petra Iljiča Čajkovskog "Labudovo jezero", prema Marijusu Petipu i Lavu Ivanovu, a u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, biće premijerno izvedena 2. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, najavljeno je u nacionalnom teatru.

U kostimima i scenografiji proslavljenog italijanskog modnog kreatora, dizajnera i kostimografa Renata Balestre, nastupiće celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića.

U glavnim ulogama su Tatjana Tatić, koja igra belog i crnog labuda - Odetu i Odiliju, Igor Pastor kao Princ Zigfrid i Jovica Begojev kao Grof Rotbart. RTS prenosi da će ove jeseni slavni ruski igrač Sergej Polunjin, koji je nedavno oduševio srpsku publiku tokom tri večeri u Narodnom pozorištu, gostovati u ovom baletu.

Suštinu ovog antologijskog dela, za koje Čajkovski nije ni pretpostavljao da će postati ezoteričan, magičan, snažno ekspresivan i najigraniji balet u istoriji, čine zakletva kao iskušenje ljubavi i prevare, sazrevanje kroz odluke, ljudsko dvojstvo, lukavost, žrtvovanje, sjedinjavanje u fiktivnoj smrti i apoteoza idealnoj ljubavi.

Konstantin Kostjukov istakao je da je "Labudovo jezero" baletski dijamant.

"To je jedina baletska predstava koju će publika uvek iznova gledati jer ta genijalna muzika i pokret na sceni prosto omamljuju ljude. 'Labudovo jezero' je za balet verovatno isto što su za dramu Nušić ili Šekspir. Koreografija naše verzije 'Labudovog jezera' zahtevna je, jer balet kao i sve oblasti traži više od protagonista. Pred igračima su bili veliki izazovi i zahtevi, ali se nadam da će publika doživeti baletski praznik i nešto uzvišeno 2. juna na premijeri", kazao je Kostjukov.

Povezano

Sve vesti