MONDO/Beta

Dizel Golf ili električni "Golf"? Cena je ista!

Autor:

Nemačka vlada će do kraja 2000. godine davati podsticaje za kupovinu električnih automobila

10
A- A A+

vw id.3 Foto: promo/Volkswagen AG

Nemačka vlada će produžiti sistem podsticaja za kupovinu električnih automobila za narednih 18 meseci, do kraja 2020. godine, rekao je ministar ekonomije Peter Altmajer.

Program koji je pokrenut pre tri godine trebalo je da istekne krajem juna, ali je potražnja za električnim automobilima ostala razočaravajuća.

Program je podržan fondom od 1,2 milijarde evra. Polovinu je finansirala federalna vlada, a polovinu automobilska industrija.

Najavljujući produženje programa, Altmajer je rekao da je "potreban kontinuitet u podršci" za električne automobile.

Altmajer je rekao da su prijave za podsticaje rasle, ali sporije nego što su se nadali.

Podsticaji će ostati isti. Kupci čisto električnih automobila će nastaviti da dobijaju 4.000 evra, a oni koji kupuju hibridne priključke dobijaće 3.000 evra.

U vesti se ne navodi da li je podsticaji odnose samo na plug-in hibridna vozila ili važi za sva, odnosno na modele za "zatvorenim" hibridnim sistemom, kakav u mnogim svojim modelim koristi Tojota.

Iznos podsticaja za kupovinu potpuno električnih vozila znači da će početna cena električnog Folksvagena ID.3 iznositi manje od 26 hiljada evra, što je u rangu Golf sa 1,6 TDI motorom i DSG automatskim menjačem.

Ovo poređenje se ne odnosi na prvih 30.000 primeraka električnog "Golfa", jer je će ti takozvani "First editon" modeli prodavati po ceni od 40.000 evra.

ID.3 je za 15 centimetara kraći i 4 viši od aktulenog Golfa, ali je, prema rečima proizvođača, unutrašnji prostor u rangu Pasata.

Kupcima će biti dostupan sa tri kapaciteta baterija (45, 58 i 77 kWh), koji će mu dati autonomiju od 330 do 550 kilometara.

U praksi ovo znači da će automobil sa baterijom kapaciteta 58 kWh moći da pređe između 300 i 420 kilometara, a 30 minuta na brzom 100kWh punjaču će dopuniti baterije za vožnju od najmanje 260 kilometara.

MONDO TV: NISAN LIF - NAJPRODAVANIJI ELEKTRIČNI AUTOMOBIL U EVROPI

Izvor: MONDO

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama.

Povezano

Sve vesti