mondo.rs

Česti ljubavni saveti koje NE treba da slušate

Autor:

Prijatelji daju dobronamerne savete, ali ti saveti nisu uvek nužno dobri. Ove ljubavne savete verovatno često čujete, a trebalo bi da ih ignorišete.

Česti ljubavni saveti koje NE treba da slušate Foto: Guliver/Getty images plus/iStock/Ridofranz

"Prijatelji su sjajni za ljubavne savete, sve dok ste svesni da njihova 'mudrost' ima granice", kaže savetnik Džonatan Benet. "Svako od nas je u jedinstvenoj situaciji i ono što je dobro za vašeg prijatelja, možda nije dobro za vas. Naravno, možete da poslušate savet, ali nemojte da mislite da je njihov način jedini način".

Drugim rečima, sasvim je u redu da razmotrite prijateljski savet, ali vi znate šta je najbolje za vas.

U svakom slučaju, evo nekih čestih ljubavnih saveta, koji su najčešće dobronamerni, ali zapravo mogu da pogoršaju stvari.

"Sačekaj pre nego što mu/joj odgovoriš"

Savet koji ste sigurno čuli mnogo puta... "Prijatelji će vam često savetovati da sačekate malo pre nego što odgovorite na poruku kako ne biste delovali očajno", kaže terapeut Kimberli Heršenson.

Ponekad će vam možda savetovati da sačekate i nekoliko dana. Ali, ako vam je cilj zdrava veza, Heršensonova savetuje da izbegavate ovakve igrice. Odgovorite na poruku onda kada možete, bez ikakvih psiholoških igrica.

"Ne opuštaj se previše"

Iako se svako od nas, posebno na početku veze, trudi da izgleda što lepše, nemojte da upadate u zamku i mislite da morate da nosite nešto što vam ne prija samo zato što je lepo.

Ne samo što nećete moći dugo da izdržite tako, već ćete i partnera sprečiti da upozna vašu pravu stranu.

"Prava osoba želi da bude sa vama zbog vas", kaže Heršensonova i savetuje da budete ono što jeste.

"Budi strpljiv/a, ljubav će doći"

Koliko puta ste od prijatelja čuli da treba da budete strpljivi i da će "pravi" ili "prava" doći?

"Time vam praktično savetuju da nastavite da čekate, što nije od pomoći nekome ko je frustriran ili sam", kaže Benet. "Pored toga, to je loš savet. Svakako je strpljenje vrlina, ali je bolje da budete aktivni kada je reč o sopstvenom ljubavnom životu, nego da sedite i čekate da vas prava osoba nađe".

Zato, ako vam prijatelji savetuju da "samo čekate", sasvim je u redu da ignorišete taj savet i potrudite se da upoznate nekoga – time što ćete, recimo, proširiti svoj krug društva, pridružiti se nekoj aplikaciji za upoznavanje...

"Ostavi ga/je"

Vaši prijatelji imaju neki "spoljašnji" pogled na vašu vezu sa partnerom i, svakako je dobra ideja da saslušate njihovo mišljenje, posebno ako vam konstantno savetuju da raskinete. Ali, imate na umu da je ljudima lako da predlože raskid kao opciju kada nije u pitanju njihova veza.

"I prijatelji prave iste greške kao i mi, a razlog za to je što često gledaju nešto što je kratkoročno dobro za vas, a ne dugoročno", smatra psiholog dr Džoš Klapov. "Oni žele da se osećate bolje i da budete srećni".

A ostavljanje partnera zbog kojeg ste trenutno povređeni ili nervozni deluje kao brzo rešenje. Ali, ako ne znaju celu vašu priču, to može samo da pogorša stvari...

"Ne budi tako izbirljiv/a"

Žalite se prijateljima kako nikako da nađete nikoga? Ako je tako, možda će prevrnuti očima i reći vam da budete manje izbirljiva. Jednostavno, nije pametno da se budete sa nekim ko vam ne odgovara samo zato da ne biste "ispali" izbirljivi.

"Ne pokazuj da si zainteresovan/na"

Recimo da ste bili na divnom sastanku i da ste se odlično proveli, ali, prijatelji vam savetuju da glumite nezainteresovanost. Razmislite dvaput.

"Brojna istraživanja su potvrdila da potiskivanje emocija nije dobro... a ako se ponašate nezainteresovano, time ćete potencijalnog partnera odbiti od sebe", tvrdi psiholog Dženifer Tajc.

Ako vam se neko dopada, dajte mu to do znanja.

"Čekaj da te pozove na sastanak"

Ne dozvolite da vas prijatelji ubede kako treba da glumite nedostižnog ili nedostižnu.

"Možete da preuzmete inicijativu, ne morate da čekate da vas neko pozove na sastanak ili vas kontaktira", kaže bračni terapeut Džulijen Deriš.

"Jednakost u vezi počinje od prvog sastanka, zato se zauzmite za sebe i pozovite tu osobu na drugi sastanak, ako vam se dopada", savetuje.

Prijatelji su tu za vas, da vas podrže i posavetuju, kažu vam šta misle. Ali, kada je reč o vašem ljubavnom životu, ne treba baš uvek da ih poslušate jer samo vi znate šta je najbolje za vas.

Povezano

Sve vesti