mondo.rs,SRNA,mondo.ba

Poplave u Tuzli, Jala preti da odnese most

Autor:

Reka Jala poplavila je okolinu kod Tehnološkog fakulteta u Tuzli, kao i lokalni put prema naselju Irac, a Civilna zaštita je upozorila stanovništvo o mogućem izlivanju bujičnih voda. Poplave i kod Zenice, Srebrenika, Maglaja...

6
A- A A+
tuzla bih bosna džamija minaret Foto: MONDO/L.S. ilustracija

Reka Jala, koja je poplavila zemljište oko fakulteta, parking i okolna dvorišta, preti da odnese most kod tržnog centra "Omega", koji je opasan žutom trakom i osigurava ga policija.

Civilna zaštita upozorila je građane i poslovne subjekte da preduzmu neophodne mere da bi se zaštitili, jer postoji mogućnost da se usled velikih padavina izliju reke i potoci.

Upozorenje se posebno odnosi na one čiji se objekti i imovina nalaze u neposrednoj blizini bujičnih voda, navedeno je na portalu grada Tuzle.

Građanima i privrednim subjektima je sugerisano da hranu, uređaje i stoku sklone na bezbedno mesto.

Ekipe Civilne zaštite zajedno sa pripadnicima vatrogascima su na terenu da bi delovali u skladu sa situacijom i potrebama.

Bujične vode danas su napravile probleme i u prigradskim naseljima u Tuzli, gde je velika šteta pričinjena u mestima Solina, Crno Blato, Lipnica, Slavinovići. Broj poplavljenih stambenih objekata još nije utvrđen.

POPLAVE I KOD MAGLAJA, ZENICE, SREBRENIKA...

I u mestu Donji Bradići kod Maglaja reka Fojnica je poplavila kuće usled obilnih padavina, dok su na području Lukavca usled izlivanja potoka neka naselja ostala odsečena.

Ovo je drugi put za dvadesetak dana da reka Fojnica plavi kuće u ovom maglajskom naselju, prenosi portal "Kliks".

U Lukavcu raste nivo Spreče, izlili su se lokalni potoci, a u samom centru grada nivo vode je toliki da se automobili teško probijaju.

Najteža je situacija u naseljima Bokavići, Poljice, Orahovica, Turija Donja i Gornja Dobošnica, Kruševica, preneo je portal "Avaz".

Bujične vode poplavile su danas mnoga domaćinstva i na području Zenice i Srebrenika, te prekinule saobraćaj na pojedinim putnim pravcima.

Rijeka Kočeva poplavila je nekoliko kuća u zeničkom mjestu Jagodići, a kritično je bilo i u naselju Kamenolom gđe se izlila Babina rijeka i prekinula putnu komunikaciju prema Arnautima.

Merisa Najetović kaže da je voda ušla u nekoliko kuća, ali da još ne mogu do njih iako se voda povlači, prenose federalni mediji.

Nabujala Kočeva izazvala je probleme i mještanima Vardišta i Travničke, te prijeti da poplavi kuće, prenose federalni mediji.

Obilne padavine izazvale su poplave i u Srebreniku gde je voda ušla u mnoga domaćinstva, a prekinuta je i putna komunikacija u gradu.

Povezano

Sve vesti