mondo.rs,SRNA

Vulin odbrusio Pendarovskom: Ti da ćutiš o Srbiji

Autor:

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je predsedniku Severne Makedonije Stevi Pendarovskom da to kako će Srbija rešiti svoj unutrašnji problem s Kosovom nije tema za njega.

100
A- A A+
stevo pendarovski Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski ilustracija

Vulin je rekao da pošto Pendarovski ćuti o "velikoj Albaniji", treba da ćuti i o Srbiji.

"Pendarovski se malo pita o budućnosti Severne Makedonije, ali hoće da se pita o Srbiji. Kako će Srbija rešiti svoj unutrašnji problem nije tema za predsednika Severne Makedonije, našeg južnog suseda", naveo je Vulin.

On je poručio Pendarovskom da bi, ako je ideja razgraničenja "grozna i nedostojna 21. veka", mogao da povuče priznanje Kosova s početka ovog veka ili da osudi NATO agresiju na SR Jugoslaviju sa samog kraja 20. veka, koja je dovela do etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije.

Vulin je istakao da Pendarovski Srbiji duguje poštovanje, ali svom narodu još više duguje da kaže šta misli o ideji Hašima Tačija i Edija Rame o ujedinjenju Albanaca u "veliku Albaniju".

"Korekcija granica - nema ništa strašnije od toga"

"Nije Pendarovskom valjda promaklo da se na mapi `velike Albanije` nalazi polovina Severne Makedonije? Ako nije video tu mapu, neka mu je pokaže predsednik Sobranja Talat DŽaferi. On je rado i pred kamerama pokazuje. Ako ćuti o `velikoj Albaniji`, slobodno neka ćuti i o Srbiji", istakao je Vulin.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je juče da je ideja o razmeni teritorija i korekciji granica između Beograda i Prištine "nezamisliva" i da što pre treba prestati sa licitiranjem na tu temu.

On je ocenio da je u pitanju anahrona ideja koja ne pripada 21. veku i da ne može ništa strašnije da se dogodi ukoliko neko zaista ozbiljno planira da pokrene jedan takav projekat, preneo je makedonski portal "Plusinfo".

Povezano

Sve vesti