mondo.rs,Fonet

Napad u Siriji: Patrijarh Irinej nepovređen!

Autor:

Izraelska armija u Siriji napala je dve artiljerijske i jednu lansirnu bateriju kao odgovor na granatiranje sa sirijske teritorije. U Siriji su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije, kao i drugi članovi delegacije SPC.

28
A- A A+
patrijarh irinej, irinej, patrijarh, crkva, vera, pravoslavlje, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Ambasador Srbije u Siriji Milan Vijatović potvrdio je da posle noćašnjeg napada nema žrtava među srpskim državljanima u Siriji i da su nepovređeni patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije kao i ostali članovi delegacije Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji borave u ovoj zemlji, prenosi danas portal IN4S.

"Patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije kao i ostali članovi delegacije SPC su nepovređeni, svi su dobro", rekao je Vijatović za IN4S .

Teroristički napad u Mogadišu, tamo bio i Dačić!

Delegacija SPC koju predvodi patrijah Irinej, a koju čine mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, episkop šumadijski Jovan, arhimandrit Damaskin (Grabež), protojerej stavrofor Božo Bakajlić, protođakon Damjan Božić, đakon Vladimir Rumenić i pođakon Dejan Nakić, su od subote u poseti Siriji.

Ovo je zvanična poseta SPC, patrijarhu antiohijskom i svega Istoka Jovanu X i antiohijskoj Patrijaršiji.

Kako prenosi agencija Sputnjik, Izraelska armija saopštila je da je u Siriji napala dve artiljerijske i jednu lansirnu bateriju kao odgovor na granatiranje sa sirijske teritorije.

Prethodno je sirijska novinska agencija SANA saopštila da je protivvazdušna odbrana Sirije oborila izraelske rakete južno od Damaska, a u napadu su poginula tri sirijska vojnika, dok je sedam ranjeno.

Sirijska televizija je izvestila o velikim eksplozijama u blizini Damaska kao i o borbama vazduhoplovnih snaga sa neprijateljem, preneo je Rojters.

Iz izraelske vojske su saopštili da je pogođena sirijska artiljerija i baterije vazdužne odbrane, u znak odmazde za dve rakete koje su ispaljene na Golansku visoravan sa sirijske teritorije.

Portparol izraelske vojske je objasnio da nije jasno ko je ispalio rakete na Golansku visoravan, ali da su projektili ispaljeni sa sirijske strane.

"Nećemo tolerisati nikakakve napade na našu teritoriju, i na svaku agresiju ćemo odgovoriti velikom silom", rekao je premijer Izraela Bendžamin Netanjahu.

Izrael je poslednjih godina izvršio nekoliko stotina napada u Siriji, protiv, kako ih britanska agencija naziva, njihovih regionalnih neprijatelja, Irana i libanske grupe Hezbolah. 

Povezano

Sve vesti