mondo.rs,Tanjug

Severna Makedonija: Plaćanje "kešom" samo do 500 evra!

Autor:

Od danas je u Severnoj Makedoniji na snazi zabrana plaćanja gotovinom u iznosima većim od 500 evra, odnosno u protivvrednosti 30 hiljada i 700 makedonskih denara.

9
A- A A+
novac, evro, evri, strana valuta, valute, 500 evra Foto: MONDO/Mario Milojević

Umesto "keša" kupci roba i usluga u vrednosti većoj od spomenutog iznosa mogu koristiti isključivo kartice i plaćanje preko računa u bankama, preneo je portal Investitor.me.

Spomenuto ograničenje je uneto u Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma Severne Makedonije koji je stupio danas na snagu.

Ministar finansija Severne Makedonije Dragan Tevdovski objasnio je restrikcije u plaćanju gotovinom potrebom zaoštravanja borbe protiv sive ekonomije u toj zemlji.

"Siva ekonomija praktično je plaćanje na crno, čime se oštećuju svi građani kako bi suzbili tu pojavu, morali smo dodatno sniziti limit za plaćanje u gotovini", upozorio je Tevdovski, podsetivši da je Vlada početkom tekuće godine prepolovila iznos dopuštenog plaćanja u gotovini s 2.000 na 1.000 evra.

NBS upozorava: Unovčavanje čekova je nelegalno!

Tevdovski je ocenio da je i prethodno ograničavanje plaćanja u gotovini dalo rezultata, te da su institucije države i finansijskog sistema u primeni spomenutog rešenja pokazale da su u stanju da ga sprovode.

Novo smanjenje plaćanja gotovinom, dodao je, država je najavila početkom godine i sada ga samo sprovodi.

Povezano

Sve vesti