mondo.rs,Tanjug

Siđite do reke, počeo je "Global Fest Sava Port"

Autor:

U Beogradu na Sava promenadi danas se održava međunarodni festival "Global Fest Sava Port" koji posetiocima nudi zanimljiv program.

2
A- A A+

sava promenada Foto: MONDO

Štandovi različitih zemalja postavljeni su danas na šetalištu Sava promenada čime je zvanično otpočeo treći Međunarodni festival "Global fest Sava port" čiji je cilj kulturna razmena i promocija kulturnih vrednosti.

Izlagački štandovi su postavljeni na šetalištu Sava promenada od 10 sati, a svečano otvaranje festivala u 17 časova, na platou iza zgrade "Geozavoda", pratiće defile zemalja učesnica koje će se predstaviti sa svojim narodnim nošnjama.

U 21 sat počeće koncert grupe "Neverne bebe".

Posetioci su u prilici da degustiraju tradicionalne kulinarske specijalitete zemalja učesnica, učestvuju u kreativnim radionicama, kao i da se upoznaju sa specifičnim kulturnim obeležjima različitih naroda kroz ples i muziku.

Među prvima je štand postavila Ukrajina, čiji su predstavnici odlučili da Beograđanima dočaraju sve kulinarske specijalitete te zemlje.

Kuvar Pjotr kaže da je ukrajinska kuhinja jednostavna, a lepa.

"Tu su takozvani pelmeni, nešto nalik raviolima sa mesom, zatim areniki sa različitim filovima od kupusa, vrganja, krompira, sira, luka, a ima i onih sa mesom. Imamo uštipke od krompira koji se serviraju sa pavlakom, a tu je i ukrajinski boršč. Uglavnom su svi čuli za čorbu koja je bazirana na ukusu cvekle sa kupusom, mesom, pasuljem. Ono što je najepše je neizostavni medovnik, kolač sa pavlakom koji se pravi sa koricama na bazi meda", objašnjava Pjotr za Tanjug.

Pod sloganom "U susret svetu" manifestacija će svecano biti otvorena u 17.00 časova na platou iza Prodajnog centra Belgrade Waterfront-a, a pratiće je defile zemalja učesnica u narodnim nošnjama.

Organizatori manifestacije su Gradska opština Savski venac i Turistička organizacija GO Savski venac, uz podršku Turističke organizacije Beograda, Udruženja "Čarobna lampa" i kompanije Belgrade Waterfront.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti