• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Taksisti, ipak, prekidaju protest (FOTO)

Izvor mondo.rs

Taksi udruženje "SITAB" više sati blokiralo centar Beograda, zahtevajući od države da zabrani CarGO i druge "nelegalne vidove prevoza putnika". Verbalni incidenti između taksista koji su u protestu i onih koji su radili.

 Protest taksista u Beogradu Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Više od osam časova trajao je danas protest dela taksista, koji su blokirali najstroži centar Beograda.

Protest taksista iz Udruženja "SITAB" je počeo u 11 časova, a kasnim popodnevnim časovima broj taksista je počeo da opada. U jeku protesta na ulicama je bilo oko 600 vozila.

Organizatori su najpre saopštili da će protest "trajati do ispunjenja zahteva", koje su predali i gradskim i republičkim vlastima. Nezvanično smo saznali da su iz Grada dobili odgovor da će im do ponedeljka biti odgovoreno na zahteve, a na naše pitanje šta to znači i da li će do tada odblokirati saobraćajnice, predstavnici taksista su odgovorili: "Ostajemo ovde".

Međutim, protest je ipak prekinut. Dobili su uveravanja da će im iz Grada biti odgovoreno do petka, najkasnije do ponedeljka, a ako im ne bude odgovoreno, novi protest zakazali su za utorak, 11. jun.

Taksisti iz udruženja "SITAB" traže od nadležnih da se svi "nelegalni vidovi prevoza" ukinu, poput servisa CarGo i Cammeo.

Taksisti su vozilima blokirali mesto oko Skupštine Srbije, što je izazvalo velike gužve u okolnim ulicama. Posebno su velike gužve u Takovskoj ulici i Kneza Miloša.

Pogledajte fotografije:

Pre zatvaranja oba smera za saobraćaj, reporter MONDA je registrovao verbalne incidente između taksista koji su u protestu i onih koji i dalje rade.

"Zašto radiš? Što nisi u protestu?", dobacuju štrajkači kolegama koji rade. Uz to, taksisti koji protestuju ubacuju novčanice u taksije koji rade, uz komentar: "Evo, da ti pomognemo".

Iz ovog taksi udruženja tvrde da su rezultati rada inspekcijskih organa i suda u poslednjih osam meseci, od kad je donet novi zakon - da je doneto samo šest rešenja o oduzimanju vozila (od čega izvršeno četiri rešenja). Prekršajnom sudu podneto je, kažu, šest zahteva za pokretanje postupka, a Privrednom sudu isti taj boj prijava, dok su tužilaštvu ponete i tri krivične prijave. Sekretarijat za inspekcijske poslove međutim, nije dobio ni jednu presudu po navedenim prijavama i zahtevima, navodi se usaopštenju.

Prethodni "štrajk upozorenja" održan je 27. maja, kada je oko 200 taksi vozila bilo parkirano  na trotoaru i na kolovozu ispred Skupštine grada.

GSP preusmerio linije

Linije 24, 26, 27, 37, 44, 58 i EKO1 vozili su izmenjenim trasama u oba smera. Zbog blokade oba smera na trgu Nikole Pašića, autobusi idu Takovskom i ulicom Džordža Vašingtona.

Tada su izneseni zahtev za preduzimanje radnji i mera, na osnovu svojih ovlašćenja, kako bi se poboljšala efikasnost postupanja grada Beograda, konkretno Komunalne policije i Gradske saobraćajne inspekcije, koji izbegavaju da primenjuju Zakon i da preduzimaju mere protiv divljih prevoznika preko aplikacije CarGo.

Cilj najnovijeg protesta je, kažu, da se ukaže državnim organima da se zakon krši, da lokalna samouprava mora da sprovodi zakon, da inspekcija treba da svakodnevno vrši kontrolu i sprovodi zakon.

Zahtevi će biti predati na osam adresa: predsednik, premijerka, ministarstvo saobraćaja, grad, gradska saobraćajna inspekcija, komunalna policija...

"Paradoksalno je da na ulici tražimo sprovođenje Zakona", poručuju uz SITAB-a i podsećaju da su do sada poslali preko sto dopisa nadležnim organima tražeći primenu zakona.

Oni tvrde i da su im ministarstvo saobraćaja i ministarstvo za lokalnu samoupravu dali nedvosmislen odgovor da je primena zakona u nadležnosti lokalne samouprave, pa se pitaju "zašto grad i država ne reaguju i ko štiti vlasnika CarGo".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Komentari 205

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Paja

Kargo nelegalno obavlja bez ikakvih dozvola prevoz putnika nekvalifikovani ljudi dopunjavaju kucni budget a iza nih stoji neko Iz vlade Koji Im uzima 30 posto dok posteni taksisti she dazbine izmiruju ovi voze na divlje Ali divlja zemlja nije bolje ni zasluzila nego takvu anarhiju gde pricaju kako ce spreciti rad na crno a ovamo pustaju kargo da radi, propast beograda I srbije

Aca B

Taksisti jaci od drzave. Tuga.

...

Što gore,to bolje...

special image