Tanjug,mondo.rs

Srpska istorija na bilbordima u Beogradu

Autor:

Povodom gradske slave Spasovdana na 127 biloborda u Beogradu postavljene su slike sa motivima srednjovekovne istorije Srbije, a deo tih slika izložen je danas u Starom dvoru.

Srpska istorija na bilbordima u Beogradu  Foto: Tanjug/screenshot


"Velika mi je čast i zadovoljstvo da predstavim novu akciju Skupštine grada Beograda 'Slava Beogradu, slava Srbiji' koja je ne samo nacionalno odgovorna već pokazuje koliko grad vodi računa o svojoj istoriji", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Od noćas se na 127 bilborda u Beogradu nalaze slike na kojima su prikazani važni događaji i vladari iz srpske istorije.

Slike su delo akademskog slikara Nebojše Đuranovića koji ih je gradu besplatno ustupio, dok je bilborde ustupila kompanija "Alma Kvatro".

Izvor: Tanjug

"Zahvaljujem im na tome. Ova akcija Grad Beograd nije koštala nijedan jedini dinar. Ovo je primer kako možemo da uradimo jednu lepu, veliku akciju, a da pritom to Grad ne košta nijedan jedini dinar", dodao je Vesić.

Svaka od slika sadrži kratak opis događaja ili vladara koji je na njoj naslikan, na srpskom i engleskom jeziku.

"Pošto će slike na bilbordima biti mesec dana verujem da će se ljudi koji budu prolazili pored tih bilborda podsetiti naše istorije, a mlađe generacije možda nešto i naučiti. Takođe, pošto će opisi biti na srpskom i engleskom jeziku očekujem i da stranci koji dolaze u Beograd upoznaju deo naše istorije", rekao je Vesić i istakao da je ovo veliki doprinos proslavi gradske slave Spasovdana.

On je najavio da će, povodom Spasovdana, 705.000 korisnika koji primaju račune preko Infostana tokom ovog meseca dobiti razglednicu sa slikom "Krunisanje Stefana Prvovenčanog".

Gradonačelnik zove građane na slavu

Povezano

Sve vesti