MONDO/Agencije

Prekida se blokada Topličinog venca, biće automobila

Lokalna beograđanska Inicijativa "Pešaci nisu maratonci" saopštila je danas da prekida blokadu radova na rekonstrukciji Topličinog venca i Parka Vojvode Vuka u centru prestonice.

0
A- A A+

topličin venac, radovi Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Blokadu prekidaju pošto je Inicijativa dobila obećanje da Park vojvode Vuka neće biti pretvoren u trg bez kolskog saobraćaja.

"Prekidamo blokadu... pod uslovom da se gradska vlast strogo pridržava dogovora. Upozoravamo da ćemo radove prekinuti u svakom trenutku ukoliko utvrdimo da gradska vlast planira da dogovor prekrši", kaže se u saopštenju.

Protest zbog pešačke zone, a Grad kaže... (FOTO)

Na sastanku s glavnim gradskim urbanistom, Markom Stojčićem, i direktorom JKP Zelenilo Beograd, Slobodanom Stanojevićem, obećano je i da visoko drveće u Parku Vojvode Vuka neće biti sečeno, kao i da neće biti daljeg zatvaranja za saobraćaj postojećeg kolovoza u četvrti Varoš kapija.

"Ulice Kralja Petra do Čubrine, Čubrina cela, Topličin venac od Čubrine do Carice Milice, Maršala Birjuzova od Pop-Lukine do garaže, Carice Milice cela, Gračanička do Ivan-Begove i Ivan-Begova od Gračaničke do Pop-Lukine ostaće otvorene za javni kolski saobraćaj", navedeno je u saopštenju.

Ista obećanja gradska vlast je navela u posebnom letku koji je podeljen po zgradama u Varoš kapiji, kao i u pojedinim izjavama za javnost, posebno u izjavi gradskog sekretara za saobraćaj Dušana Rafailovića objavljenoj 30. maja 2019.

Inicijativa izražava žaljenje što je zakasnila da "predupredi ogromnu štetu koju stvara zatvaranje pravca koji čine deo Topličinog venca od Pop-Lukine do Čubrine i deo Vuka Karadžića od Čubrine do Gračaničke".

"Zahvaljujemo se svima koji su nam pružili podršku. Nastavićemo da se borimo za celinu zahteva Peticije protiv izolacije centra Beograda, što znači da istorijsko jezgro Beograda uživa mobilnost, uključujući javni i privatni prevoz, primerenu istorijskim jezgrima evropskih prestonica, za zaštitu postojećeg zelenila i njegovo unapređenje na način primeren centru evropske metropole", kaže se u saopštenju.

Povezano

Sve vesti