mondo.rs

Tramp gradonačelniku Londona: Idi, radi nešto, pusti me

Autor:

Gradonačelnik Londona Sadik Kan uporedio predsednika SAD Donalda Trampa sa fašistima. Odgovor: "Usredsredi se na kriminal u svom gradu, ne na mene, gubitniče!".

Tramp gradonačelniku Londona: Idi, radi nešto, pusti me Foto: Tanjug/AP/Toby Melville/Pool

Impresioniran šubarom počasne garde engleske kraljice Elizabete, Donald Tramp je danas, sa suprugom Melanijom, zvanično počeo posetu Velikoj Britaniji, koju je nazvao "velikim prijateljem".

Za njega je kraljevska porodica prostrla crveni tepih u Bakingemskoj palati, mada ima i mišljenja da Tramp to ne zaslužuje. Jedan od takvih glasova je gradonačelnik Londona Sadik Kan koji je, uoči dolaska predsednika SAD u zvaničnu posetu Velikoj Britaniji, izjavio da dve zemlje treba da neguju dobre odnose, ali da za "fašistima kakav je Tramp ne bi trebalo prostirati crveni tepih".

"Svakako da sa najbližim saveznikom uvek treba stajati rame uz rame. Najbliži saveznik je nešto poput najboljeg prijatelja i uvek treba biti uz njega, ali isto tako treba mu uvek otvoreno reći kada smatrate da za nešto nije u pravu. Ima toliko stvari u politici Donalda Trampa koje su u suprotnosti sa našom politikom i vrednostima naše zemlje", rekao je gradonačelnik Londona u intervjuu za "Skaj njuz", navodeći niz poteza koje je povukao Tramp a koje smatra nedopustivim.

Tramp je odgovorio gradonačelniku Londona ovako: "To je bezosećajni gubitnik koji bi trebalo da se usredsredi na kriminal u Londonu, a ne na mene".

"Sadik Kan, koji je po svemu napravio užasan posao kao gradonačelnik Londona, lakomisleno je neprijatan prema gostujućem predsedniku SAD, daleko najvažnijem savezniku Ujedinjenog Kraljevstva", napisao je Tramp na Twitter-u pre nego što je njegova "leteća tvrđava" sletela u londonsku vazdušnu luku.

Ovo je, moguće, simbolična najava onoga što bi mogla i da se dešava iza kulisa sastanaka koje će Tramp imati. A ti razgovori sa britanskim zvaničnicima, verovatno, neće biti prijatni.

Dve zemlje imaju tradicionalno odlične odnose, Velika Britanija je glavni saveznik SAD u Evropi, takoreći njihove relacije su oduvek bile specijalne. Uostalom, to je podvukao i Tramp u gore navedenoj poruci gradonačelniku Londona: "SAD su daleko najvažniji saveznik Ujedinjenog Kraljevstva".

Sa tom mišlju, Tramp je i došao u London, kako bi ukazao na ono što mu se ne dopada. Teme će svakako biti jalovi Bregzit (odluka o izlasku iz Evropske unije, koja nikako da bude realizovana, zbog čega je premijerka Tereza Mej i najavila odlazak ovih dana), ali i odnosi SAD i kineske kompanije Huavei (Huawei).

Naime, SAD su udarile po ovoj kompaniji, tvrdeći da im ruši bezbednosni sistem, ali su Britanci, kao i još neke najmoćnije evropske zemlje, na to odmahnule rukom.

Međutim, Trampu se to ne dopada. Poznavaoci prilika navode da će američki predsednik upozoriti Veliku Britaniju da bi bezbednosna saradnja, jedan od kamena-temeljaca saradnje dve zemlje i zapadne obaveštajne mreže, mogla da bude ugrožena, ako Velika Britanija dopusti kineskoj kompaniji da učestvuje u izgradnji infrastrukture za 5G mrežu - novu generaciju mobilne tehnologije.

Trampova administracija je "savetovala" saveznike da ne koriste 5G tehnologiju i opremu zato što strahuju da bi to Kini omogućilo da špojunira i SAD i njene prijatelje.

Huavei je više puta do sada odbacio tvrdnje i optužbe da se bavi špijunažom.

Da je Tramp došao u London i da bi "disciplinovao" svog najvernijeg evropskog saveznika, svedoči i izjava američkog državnog sekretara Majka Pompea pre nekoliko nedelja da bi Velika Britanija trebalo da promeni stav prema Kini i Huaveiju, označivši zemlju Dalekog istoka kao "pretnju Zapadu", sličnu onoj sovjetskoj. 

Povezano

Sve vesti