MONDO/Agencije,Tanjug

Vanredna situacija i u Svilajncu, u Trsteniku teško

Zbog obilnih padavina noćas i rano jutros i izlivanja seoskih potoka, na teritoriji opštine Svilajnac proglašena je vanaredna situacija. U Trsteniku kiša od jutros pada i Morava nadolazi. I u Paraćinu proglašena vanredna situacija.

Vanredna situacija i u Svilajncu, u Trsteniku teško Foto: Tanjug/Saša Petrović


"Stanje je kritično, sve ekipe su na terenu s predstavnicima Vodoprivrednog preduzeća iz Ćuprije", stoji u saopštenju.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je za Tanjugu da je ugroženo pet sela, a najkritičnije je u selima Subotica, Sedlare, Troponja i Vojska, gde su angažovani svi ljudi i mehanizacija kako bi se  odbranile kuće.

UPOZORENJE! Pljuskovi i grmljavina, negde već pljušti

On je dodao da nema potopljenih kuća i dodao da se mašinama prave odvodni kanali.

Milanović je naveo da je snabdevanje stanovništva vodom i strujom uredno.

Svilajnac je u maju 2014. godine doživeo katastrofalnu poplavu izlivanjem Resave.

Zahavljujći regulaciji, ova reka je sada u koritu.

Vanredna situacija je i u opštini Paraćinu.

Štab za vanredne situacije u Paraćinu u utorak je uveo vanrednu situaciju na delu teritorije opštine, u selima Svojnovo i Potočac koja su bila pogođena bujičnim vodama što je izazvalo znatne štete na infrastrukturi i objektima u vlasništvu građana.

U opštini Trstenik stanje posle jučerašnjih poplava je izuzetno teško, izjavio je danas zamenik predsednika opštine Ljubiša Marković i upozorio da kiša na području te opštine od jutros i dalje pada, zbog čega Morava nadolazi.

Zbog toga su, ističe, ekipe i mašine konstantno na terenu, a zbog poplava trenutno je u prekidu regionalni put Kraljevo - Kruševac sa leve strane obale kod mesta Lozna, kao i lokalni put između Brezovice i Stublice.

"Stanje je izuzetno teško, gotovo se naziru obrisi poplave iz 2014. Sve mostove imamo pokrivene s dežurstvom i mašinama, jer voda donosi granje koje pravi čepove. Kiša pada i dalje, od šest, pola sedam ujutru. Morava je noćas nadošla oko 53 centimetara i trenutno nadolazi, premašila je kvotu 28, a naša redovna kvota za odbranu je 25 do 26", kazao je Marković za Tanjug.

Prema njegovim rečima, najkritičnija mesta su u Grabovcu, Selištu, Ribniku, Počekovini, koja su, kako je naveo, pokrivena ljudstvom i mašinama, a tretnutno se na tim lokacijama dovoze i džakovi s peskom.

"Za sada nemamo nekih problema sa iseljavanjem ljudstva i stoke", rekao je Marković.

I na teritoriji cele opštine Knić pada kiša. 

Predsednik te opštine Miroslav Nikolić je izrazio zabrinutost jer je, kako je naglasio, zemljište prezasićeno.

Pogledajte fotografije iz Knića.

On je rekao da problem s poplavama ima dve trećine opštine, i objašnjava da iz pravca Gornjeg Milanovca i sliva sa planina Rudnik, Kotlenica, Gledićkih planina i sve pritoke Gruže koje se ulivaju u Zapadnu Moravu prave velike probleme i štetu.

Zbog kiše koja i danas pada, navodi Nikolić, najugroženija su naselja ispod Knića - Pajsijević, Grabovac, Šumari, Gruža, Lipnica, Vrbeta, Guberevac, Čestin.

"Danas nije bilo evakuisanih, juče smo evakuisali oko 50 porodica, očistili smo njihova domaćinstva i dvorišta, većina se vratila kućama, a neki su još uvek kod rodbine i prijatelja", kazao je Nikolić.

Od juče je na snazi u celoj zemlji Vanredna odbrana od poplava, a vanredna situacija je proglašena u više od 10 opština.

 Meteorolozi upozoravaju na obilne padavine i danas.

POTOP po Srbiji: Dobro smo prošli! (VIDEO, FOTO)

Neprospavana noć: Reke se povlače (

Povezano

Sve vesti