mondo.rs,Tanjug,Fonet

Novo poskupljenje: "Skače" cena putarine!

Autor:

Vlada Srbije usvojila je na poslednjoj sednici predlog izmena Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojim je predviđeno poskupljenje putarina od 12 odsto, i uputila ga je u Skupštinu Srbije na usvajanje po hitnom postupku.

97
A- A A+
putarina Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

U predlogu zakona koji je objavljen na sajtu Skupštine Srbije navodi se da putarina od Novog Sada do Beograda koštala bi 235 dinara, umesto dosadašnjih 210, a od Beograda do Subotice 627, umesto umesto 560 dinara.

U obrazloženju se navodi da je trenutna visina putarina niža od realne vrednosti i podseća da je poslednje poskupljenje bilo 7. januara 2017. godine.

Povećanjem prihoda od putarine obezbediće se veća sredstva za finansiranje održavanja i razvoja putne mreže, stoji u obrazloženju.

Veliko poskupljuje putarina u Grčkoj – i do 150 odsto!

Procena je da će predloženim povećanjem ove godine prihod od naplate putarine biti veći za 1,9 milijardi dinara, odnosno da će ukupan godišnji prihod iznositi 27,6 milijardi dinara.

I potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi trebalo povećati cenu putarine kako bi moglo više da se ulaže u puteve.

Upitana da prokomentariše to što su pojedini mediji objavili da je vlada predložila poskupljenje putarina od 12 odsto Mihajlović je rekla da je još rano govoriti o procentima.

Putarine skuplje i u Hrvartskoj

"Menja se Zakon o naknadama, Ministarstvo finansija je predlagač, a mi smo kao Vlada to podržali. Putarina je povećana poslednji put početkom 2017. godine, a pre toga devet godina nije povećana", navela je Mihajlović.

Ona je rekla da su ogromna ulaganja u puteve i da država mora da ulaže u saobraćajnu infrastukturu i obezbedi kvaliteno održavanje puteva, jer od toga zavisi bezbednost saobraćaja.

Povezano

Sve vesti