mondo.rs

Prvi telefoni sa moćnom AMD grafikom

Autor:

Jedna od neočekivanih, ali vrlo velikih vesti - kompanija Samsung licencirala je AMD-ovu grafičku arhitekturu!

Prvi telefoni sa moćnom AMD grafikom Foto: MONDO portal / Samsung

Kao deo strateškog partnerstva na duge staze, AMD i Samsung su dogovorili saradnju kroz koju će AMD obezbediti grafičku intelektualnu svojinu, koju će Samsung integrisati u svoje procesore i SoC-eve (System-On-Chip). Licencirana intelektualna svojina, koju će AMD obezbediti Samsung kompaniji je bazirana na novoj RDNA grafičkoj arhitekturi, koju je AMD objavio na Computexu 2019 sajmu.

Samsung će AMD-ovu arhitekturu koristiti u niskopotrošnim procesorima, namenjenim mobilnom tržištu, što znači da će neke serije Galaxy telefona biti još veće gejming zveri. Takođe, ovo partnerstvo pomoći će Samsung kompaniji da obezbedi sjajne i istovetne uslova za igranje i rad sa grafikom - na računarima, telefonima, tabletima ili bilo kojim drugim uređajima, uključujući Smart TV platforme i servere.

AMD RDNA će zameniti ARM Mali grafiku u Samsung uređajima, koja se sad nalazi u Exynos čipsetovima. Zanimljivo je da je i Adreno grafika, koja se nalazi u Qualcomm-ovim Snapdragon čipsetovima nekad bila deo AMD-a, pre nego što ju je Qualcomm otkupio 2009. godine.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Povezano

Sve vesti