Stranci ojačali dinar, kupuju obveznice Srbije

Jačanje dinara je "gotovo u celosti rezultat povećanog poverenja stranih investitora" koji u znatnijem iznosu ulažu u dugoročne dinarske obveznice Srbije, saopšteno je iz Narodne banke.

4
A- A A+
ilustracija Foto: Mondo/Goran Sivački ilustracija

"Prethodnih dana, nerezidenti su u većem iznosu prodavali devize i kupovali dinare da bi investirali u državne hartije Srbije, koja je u potpunosti transformisala svoje ekonomske pokazatelje u pozitivnom smeru", navodi se u saopštenju.

Dinar najjači u ovoj godini

U Narodnoj banci ističu da su na taj način investitori pokazali poverenje u perspektive daljeg razvoja Srbije na održivim ekonomskim osnovama.

"Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,9097, što je najviša vrednost domaće valute prema evru u poslednje četiri i po godine. Dinar je od početka godine ojačao prema evru za 0,2 odsto", navodi se u saopštenju.

Švajcarski franak "oborio" evro

Narodna banka Srbije naglasila je i da je na današnjoj aukciji sedmogodišnjih dinarskih hartija od vrednosti tražnja uglavnom nerezidentnih investitora bila gotovo četvorostruko veća od planiranog iznosa prodaje.

kurs Foto: Screesnhot/NBS

Kurs srpske valute trenutno je ispod 117,89 dinara za evro.

Povezano

Sve vesti